Mleczne bułeczki
Na moim blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów na mleczne bułeczki: mleczne bułeczki z żurawiną, portugalskie bułeczki mleczne i bułeczki mleczne bez mąki. Każdy przepis jest nieco inny, ale wszystkie z nich są pyszne i doskonale smakują jako baza wspaniałego śniadania lub kolacji.
Dziś zapraszam na kolejny przepis na smaczne mleczne bułki, bo bułek nigdy dość ;)
mleczne bułeczki |
- 300 g mąki pszennej,
- 130 g lekko ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka drożdży instant,
- 2 jajka,
- 40 g cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 65 g miękkiego masła,
- cukier do oprószenia bułek
Do miski wlać mleko, wsypać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, 1 jajko, sól i masło, całość zagnieść (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych) na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto początkowo będzie dość kleiste, ale po ok. 5 minutach wyrabiania powinno zacząć odstawać od miski i rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (ok. 60 g każda), uformować kulki, ułożyć na blacie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrąg (ok. 8-10 cm średnicy), podsypując niewielką ilością mąki, następnie zwinąć w rulon. Końce rulonu 'uszczypać' i zawinąć na spód, tak aby powstały zgrabne, podłużne bułeczki. Bułeczki ułożyć złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić bułki do wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować pozostałym, drugim jajkiem (roztrzepanym) i oprószyć cukrem, następnie naciąć nożyczkami, tworząc wzór zygzaka.
Piec w temperaturze 210°C przez ok. 12 minut, aż bułki będą złocistobrązowe.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, 1 jajko, sól i masło, wyrobić 4 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto wyjąć z naczynia miksującego i podzielić na 10 równych części (ok. 60 g każda), uformować kulki, ułożyć na blacie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrąg (ok. 8-10 cm średnicy), podsypując niewielką ilością mąki, następnie zwinąć w rulon. Końce rulonu 'uszczypać' i zawinąć na spód, tak aby powstały zgrabne, podłużne bułeczki. Bułeczki ułożyć złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić bułki do wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować pozostałym, drugim jajkiem (roztrzepanym) i oprószyć cukrem, następnie naciąć nożyczkami, tworząc wzór zygzaka.
Piec w temperaturze 210°C przez ok. 12 minut, aż bułki będą złocistobrązowe.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
mleczne bułeczki |
2 komentarze
Przepiękne ☺
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuń