Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pesto szparagowe

By 13:18 , , ,

Sezon na szparagi trwa już od dłuższego czasu. Wiele inspiracji na dania ze szparagów znajdziecie TUTAJ, a ja tymczasem dołączam z kolejnym pysznym przepisem. Pesto ze szparagów nie jest może takim typowym pesto jak słynne pesto z bazylii, pesto ze szpinaku czy pesto z rukoli. Bazą są tu szparagi, a to sprawia, że finalny efekt przypomina raczej pastę lub dip, nie zmienia to faktu, że jest to pyszna pasta! :)
Pesto szparagowe wyśmienicie smakuje zarówno na tostach, jak i z makaronem. Koniecznie spróbujcie :)


pesto ze szparagów


PESTO ZE SZPARAGÓW

  • pół pęczka zielonych szparagów (ok. 250 g),
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • garść świeżego szpinaku,
  • ok. 15 listków bazylii,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • sól,
  • oliwa


Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a pozostałe części pokroić na 4-5 cm kawałki. W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, włożyć najpierw łodygi szparagów i gotować 3 minuty, następnie dodać główki i gotować jeszcze 1-2 minuty. Szparagi powinny być lekko chrupiące. Odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. 
Ja ugotowane główki szparagów oddzielam i nie miksuję ich z pesto, bo są zbyt dobre i wolę je zjeść osobno na grzankach lub z makaronem (jak na zdjęciach). Ale jeśli Wam nie zależy, możecie je także zmiksować z pesto ;)
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Do wysokiego naczynia włożyć łodygi szparagów, pestki dyni, parmezan, szpinak, bazylię, czosnek, pół łyżeczki soli i 3-4 łyżki oliwy. Całość zmiksować blenderem na gładko. W razie potrzeby dodać więcej soli do smaku.
Pesto przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do 5 dni.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a pozostałe części pokroić na 4-5 cm kawałki.
Do naczynia miksującego wlać 300 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim łodygi szparagów, gotować na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
Dodać do koszyczka główki szparagów, gotować na parze kolejne 3 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, szparagi przelać zimną wodą i osączyć.
Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 30-40 g parmezanu w kawałku i pestki dyni, rozdrobnić 10 s/obr. 10
Dodać szpinak, bazylię i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać łodygi szparagów, pół łyżeczki soli i 3-4 łyżki oliwy, zmiksować 5 s/obr. 7. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie.
Ewentualnie doprawić jeszcze solą do smaku.
Pesto przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do 5 dni.



***
A poniżej propozycja: Makaron z pesto ze szparagów z dodatkiem główek szparagów, podsmażonej na chrupiąco szynki szwarcwaldzkiej i pestek dyni.

makaron z pesto ze szparagów

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie i w sumie sama bym nie pomyślała o pesto ze szparagów, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze szparagów nie robiłam pesto... brzmi i wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również, zaintrygowałaś mnie tym wpisem , nigdy bym nie pomyślała że można zrobić pesto z szparagów :D

    OdpowiedzUsuń
  5. szparagi we wszystkim najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń