Tarta kokosowa z kiwi (bez pieczenia)
Przepyszna tarta, idealna na deser w letni, upalny dzień, kiedy nie ma się ochoty odpalać piekarnika. Spód zrobiony jest z kokosowych herbatników, krem z dodatkiem mascarpone i wiórków kokosowych, a na wierzchu słodkie, orzeźwiające kiwi :) polecam!
tarta kokosowa z kiwi na zimno |
TARTA KOKOSOWA Z KIWI (BEZ PIECZENIA)
spód:
- 250 g herbatników kokosowych (np. Kokoski)
- 100 g stopionego masła
nadzienie:
- 400 g mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
wierzch:
- 5 dojrzałych owoców kiwi
Spód: Herbatniki zmielić w blenderze lub przełożyć do foliowego woreczka i uderzając np. wałkiem do ciasta rozbić na proszek. Przesypać do miski, wlać masło i dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Wyłożyć herbatniki z masłem i dociskając dłońmi, uformować dno i boki na wysokość ok. 3 cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Osobno w drugiej misce krótko zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, następnie dodać do bitej śmietany, wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać na niskich obrotach miksera. Masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wyrównać powierzchnię. Wierzch udekorować plastrami kiwi.
Tartę schłodzić w lodówce do najmniej 3 godziny.
7 komentarze
I to jest idealny przykład na to, jak można w świetny sposób wykorzystać niedocenione kiwi :)
OdpowiedzUsuńKiwi z mascarpone - jeszcze nie próbowałam takiego połączenia :) Na pewno smakuje wyśmienicie !
OdpowiedzUsuńnajlepsze co może być !
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka niczym z photoshopa:)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam kokos i kiwi na pewno się skuszę i też taką zrobię.
OdpowiedzUsuńZrobiłam te tarte- strzał w 10-tkę . Była przepyszna!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
Usuń