Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem

By 10:10 , ,

Początek lata nie byłby w pełni udany, gdybym nie przygotowała choć jednego przepisu z bobem w roli głównej! :)
Tym razem przygotowałam zdrową, sycącą i pożywną sałatkę z wędzonym pstrągiem, rzodkiewkami, papryką i burakiem liściowym. Burak liściowy nie jest powszechnie dostępnym warzywem, ale jest niezwykle łatwy w uprawie i można samodzielnie wysiać go w swoim ogrodzie, na działce lub po prostu w donicy na balkonie.
Zamiast buraka liściowego można oczywiście użyć innych warzyw liściowych, np. roszponki lub szpinaku baby :)


sałatka z bobem i wędzonym pstrągiem


SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I BOBEM
(przepis na 2-3 porcje)
  • 2 garście dowolnych liści sałatkowych (np. szpinak baby, burak liściowy, roszponka, mix sałat itp.),
  • 400 g bobu,
  • 125 g filetów z pstrąga wędzonych na gorąco,
  • 6-7 rzodkiewek,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka koperku,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować ok. 7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek, przełożyć do miski.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, pstrąga podzielić na mniejsze kawałki, wszystko to dodać do miski z bobem. Dodać oliwę, koperek, sól i pieprz, całość delikatnie przemieszać.
Liście umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach, następnie ułożyć na nich sałatkę.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Fajna sałatka z wędzonym pstrągiem. Bardzo ciekawy dodatek ten bób muszę kiedyś taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wędzonego pstrąga!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam te sałatkę i dla mnie idealna- stała się moim ulubieńcem!

    OdpowiedzUsuń