Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwedzka mizeria z ogórków

By 09:58 , , , ,

Mizeria to popularny w Polsce dodatek do obiadów, ale jak się okazuje, ta prosta sałatka z ogórków świetnie znana jest także w Szwecji :)
Szwedzka mizeria przypomina tę Polską, często jednak zawiera dodatek cukru i koperku, a czasami także cebuli. To świetny dodatek do letnich obiadów :)



SZWEDZKA MIZERIA Z OGÓRKÓW
(przepis na 4 porcje)

  • 2 długie ogórki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól do smaku,
  • posiekany koperek


Cebulę pokroić w piórka i przelać na sitku wrzącą wodą, następnie przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić.
Ogórki obrać lub nie (ja obrałam tylko częściowo tak, aby były w paski) i pokroić w cienkie plasterki (użyłam szatkownicy). Przełożyć do miski z cebulą.
Dodać ocet jabłkowy, cukier i 1-2 łyżki koperku, ewentualnie nieco soli do smaku. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.


(na podstawie kilku różnych przepisów znalezionych w Internecie)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Podobna jak Polska:) czyli smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba będzie spróbować i takiej mizerii :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zgłoooodniałem! :o

    OdpowiedzUsuń