Szwedzka mizeria z ogórków
Mizeria to popularny w Polsce dodatek do obiadów, ale jak się okazuje, ta prosta sałatka z ogórków świetnie znana jest także w Szwecji :)
Szwedzka mizeria przypomina tę Polską, często jednak zawiera dodatek cukru i koperku, a czasami także cebuli. To świetny dodatek do letnich obiadów :)
(przepis na 4 porcje)
- 2 długie ogórki,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól do smaku,
- posiekany koperek
Cebulę pokroić w piórka i przelać na sitku wrzącą wodą, następnie przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić.
Ogórki obrać lub nie (ja obrałam tylko częściowo tak, aby były w paski) i pokroić w cienkie plasterki (użyłam szatkownicy). Przełożyć do miski z cebulą.
Dodać ocet jabłkowy, cukier i 1-2 łyżki koperku, ewentualnie nieco soli do smaku. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
(na podstawie kilku różnych przepisów znalezionych w Internecie)
5 komentarze
Podobna jak Polska:) czyli smaczna
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie spróbować i takiej mizerii :D
OdpowiedzUsuńAle zgłoooodniałem! :o
OdpowiedzUsuńNajlepsza na lato :)
OdpowiedzUsuńspróbowałam! B. Dobra!
OdpowiedzUsuń