Obsługiwane przez usługę Blogger.

Filety z kurczaka w cieście migdałowym

By 10:04 , , ,

Filety z kurczaka w cieście migdałowym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Posmakują chyba wszystkim - zarówno tradycjonalistom, jak i osobom lubiącym eksperymenty w kuchni ;) Mięso usmażone w ten sposób jest niezwykle soczyste, a ciasto ma delikatnie migdałowy posmak.

Do tak przygotowanych filetów podałam pieczone ziemniaki (równie dobrze sprawdzą się młode ziemniaczki lub frytki) oraz lekką sałatkę :)


kurczak w cieście migdałowym


FILETY Z KURCZAKA W CIEŚCIE MIGDAŁOWYM
(przepis na 4 porcje)


  • 4 nieduże filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy),
  • 1 szklanka mleka,
  • ok. 1 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek migdałów w płatkach,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • olej do smażenia


Umyte i osuszone filety rozbić na grubość 1,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
W misce wymieszać mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli i paprykę w proszku na gęste ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodać płatki migdałowe i ponownie wmieszać.
Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju (co najmniej 2 cm głębokości). Filety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na średnim ogniu na złocistobrązowy kolor (uwaga: zbyt duży ogień spowoduje, że ciasto usmaży się, a kurczak w środku nie).
Usmażone filety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i od razu podawać.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Dzięki, czegoś takiego właśnie szukałem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne. Dla mnie numer 1 :)

    OdpowiedzUsuń