Filety z kurczaka w cieście migdałowym
Filety z kurczaka w cieście migdałowym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Posmakują chyba wszystkim - zarówno tradycjonalistom, jak i osobom lubiącym eksperymenty w kuchni ;) Mięso usmażone w ten sposób jest niezwykle soczyste, a ciasto ma delikatnie migdałowy posmak.
Do tak przygotowanych filetów podałam pieczone ziemniaki (równie dobrze sprawdzą się młode ziemniaczki lub frytki) oraz lekką sałatkę :)
kurczak w cieście migdałowym |
FILETY Z KURCZAKA W CIEŚCIE MIGDAŁOWYM
(przepis na 4 porcje)
- 4 nieduże filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy),
- 1 szklanka mleka,
- ok. 1 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 6 łyżek migdałów w płatkach,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- olej do smażenia
Umyte i osuszone filety rozbić na grubość 1,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
W misce wymieszać mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli i paprykę w proszku na gęste ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodać płatki migdałowe i ponownie wmieszać.
Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju (co najmniej 2 cm głębokości). Filety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na średnim ogniu na złocistobrązowy kolor (uwaga: zbyt duży ogień spowoduje, że ciasto usmaży się, a kurczak w środku nie).
Usmażone filety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i od razu podawać.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
2 komentarze
Dzięki, czegoś takiego właśnie szukałem:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne. Dla mnie numer 1 :)
OdpowiedzUsuń