Naleśniki z burakiem liściowym i serem
Burak liściowy jest mało popularnym warzywem w Polsce i trudno dostać go na straganach... Na szczęście jest wybitnie niewymagający w uprawie i bez problemu można wyhodować go sobie w ogródku lub nawet w donicy na balkonie i nie trzeba mieć do tego szczególnych umiejętności ogrodniczych ;)
Burak liściowy jest równie wdzięczny w obróbce jak szpinak i można go używać w podobny sposób; smak ma jednak nieco inny, zbliżony do botwinki.
Ja swojego buraka liściowego użyłam ostatnio jako nadzienie do naleśników. Wraz z roztopioną mozzarellą i słonym serem feta, zwykłe naleśniki zamieniły się w letnie comfort food... :)
naleśniki z burakiem liściowym i serem |
NALEŚNIKI Z BURAKIEM LIŚCIOWYM I SEREM
- 8 sztuk naleśników (przepis)
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże pęczki buraka liściowego,
- 3-4 łyżki posiekanego koperku,
- 250 g tartej mozzarelli,
- 100 g sera feta,
- oliwa,
- sól i pieprz
Liście i łodygi buraka umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać pokrojone łodygi i liście buraka. Dusić na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż łodygi nieco zmiękną, liście zwiędną, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać koperek, dokładnie wymieszać.
Na połówce każdego naleśnika rozłożyć nieco farszu z buraka, posypać startą mozzarellą i pokruszoną fetą. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkąt.
Naleśniki obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy, dociskając je łopatką, aż ładnie się zarumienią, a ser się stopi.
Podawać na ciepło.
naleśniki z burakiem liściowym i serem |
1 komentarze
Bardzo fajne naleśniki. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń