Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki - przepis podstawowy

By 12:30 , , ,

Naleśniki to uniwersalny półprodukt do stworzenia wielu, naprawdę wielu pysznych potraw. Od słodkich naleśników z dżemem lub serem po krokiety z mięsem. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubiał.
Choć pierwsze podejście do smażenia skutkuje różnymi efektami, nie warto się zniechęcać. Ich przygotowanie nie jest trudne, trzeba jedynie nabrać pewnego wyczucia gęstości ciasta i odpowiedniego obracania naleśników w porę. Pierwszy naleśnik często bywa nieudany, jeśli patelnia nie jest odpowiednio rozgrzana, później jest już coraz łatwiej.
Poniżej podaję uniwersalny przepis, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań :)

Photobucket 

NALEŚNIKI 
(ok. 12 sztuk)
2 szklanki mąki, 
1 szklanka mleka, 
1 szklanka wody gazowanej, 
3 jajka, 
szczypta soli, 
(opcjonalnie 1 łyżka cukru w przypadku naleśników na słodko),
3 łyżki stopionego masła lub oleju, 
masło klarowane do smażenia 

Mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i stopione masło lub olej (oraz ewentualnie cukier) zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie ponownie wymieszać. 
Mocno rozgrzaną patelnię posmarować kawałkiem klarowanego masła i chochelką wylać porcję ciasta. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, by dało się łatwo rozprowadzić – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę mleka. Smażyć na dużym ogniu przez chwilę, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Jeśli patelnia jest dobra, przy potrząśnięciu naleśniki powinny same się odkleić i łatwo będzie je obrócić. Jeśli nie – trzeba sobie pomóc łopatką. Obróconego naleśnika usmażyć, pamiętając, że druga strona smaży się krócej niż pierwsza. 
Analogicznie usmażyć resztę naleśników.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Bardzo dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione danie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie! Wyglądają naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przez to że masa jest taka rzadka, przyjarały mi się, nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypalanie się naleśników nie jest zależne od konsystencji ciasta, ale od zbyt długiego smażenia, użycia nieodpowiedniej patelni lub niedostatecznego natłuszczenia patelni. Na przykład ciasto naleśnikowe, jakie robią Francuzi czy Azjaci jest niewiele gęstsze od wody, a mimo to naleśniki wychodzą :)
      Ja robię z tego przepisu naleśniki przez całe życie i zapewniam, że konsystencja jest prawidłowa :)

      Usuń
  6. Wyglądają na bardzo chrupiące :)
    Długo się je smaży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nazwałabym naleśników chrupiącymi ;) to po prostu naleśniki.
      Naleśniki smaży się max minutę z jednej strony i ok. 15-20 sekund z drugiej ;)

      Usuń