Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bananowe lassi

By 19:00 , , , , ,

Jeśli chodzi o upały, to kto jak kto, ale Hindusi wiedzą, co najlepiej wtedy pić ;) A lassi nie tylko chłodzi, ale jest również całkiem sycące. 
Odmian lassi jest mnóstwo. Razem z Lejdi, Gulą, Panną Malwinną, Maggie, Pelą, Shinju i Dobromiłą przygotowałyśmy tylko niektóre z możliwych wariantów. Kiedyś robiłam mango lassi i lassi kokosowe, a tym razem pokusiłam się o zrobienie bananowego. 
Przepis jest bardzo prosty: banan, jogurt, mleko, lód. Dodatek charakterystycznego dla indyjskiej kuchni kardamonu nadaje lassi lekko wyczuwalną, oryginalną nutę.Do tego cukier lub sok z cytryny – w zależności, czy wolimy lassi słodkie czy bardziej kwaskowato-orzeźwiające. Ja wolę to drugie :) 
 
Photobucket 


BANANOWE LASSI 
(na 2 porcje) 
1 duży banan,
200ml jogurtu naturalnego, 
200ml mleka, 
ziarenka z połowy strączka kardamonu, 
lód, 
cukier do smaku (ja pominęłam), 
sok z ½ cytryny 

Wszystkie składniki, łącznie z 4-5 kostkami lodu zmiksować w blenderze. Podawać od razu po przyrządzeniu. 


Kuchnia indyjska

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Jestem bananoholiczką i czekoholiczką. Z ogromną przyjemnością ugasiłabym swoje pragnienie Twoim lassi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. odrobina kardamonu.. aromatyczny to dodatek

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie często goszczą bananowe kombinacje, wspaniałe lassi

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta bananowa wersja swietnie sie sprawdzi jako lekkie sniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci przygotowałyście! Wspaniałe to bananowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie mi sie to lassi podoba! Zreszta, ja chetnie sie pisze na wszystko bananowe :)


    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie! Banany uwielbiam, więc przepisu też chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie bananowe koktaile<3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:))

    OdpowiedzUsuń