Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chłodnik ogórkowy z serem pleśniowym

By 00:02 , ,

W gorące, letnie popołudnia nie ma oczywiście lepszego obiadu niż chłodnik :) tym razem przygotowałam chłodnik ogórkowy z serem pleśniowym, inspirowany tym przepisem, który nieco jednak zmodyfikowałam. Wrzuciłam do niego praktycznie cały nabiał, jaki znalazłam w lodówce ;) Dodatkowo podałam go z orzechami włoskimi dla siebie i siostry, a rodzicom z ugotowanymi na twardo jajkami, bo wiedziałam, że oni jednak będą woleli ten standardowy chłodnikowy dodatek zamiast orzechów :)
Wszystkim smakowało :)

chłodnik ogórkowy z serem pleśniowym

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM

  • 2 duże ogórki sałatkowe,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypior z 2 cebulek dymek,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 150g sera z niebieską pleśnią (lazur, gorgonzola),
  • sól i pieprz,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich albo 4 ugotowane na twardo jajka


Maślankę, jogurt i kefir wymieszać razem z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z drugą szczyptą soli. Odstawić na 15 minut.
Szczypior z cebulki dymki posiekać i razem ze szczypiorkiem i odciśniętym z soku ogórkiem dodać do bazy maśkankowo-kefirowej. Doprawić do smaku pieprzem. Każdą porcję posypać pokruszonym serem.
Dodatkowo posypać posiekanymi orzechami albo podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Podoba mi się ten dodatek w postaci sera pleśniowego. Musi dodawać chłodnikowi charakteru;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł1 brawa:) ten dodatek sera plesniowego brzmi rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. lazur i orzechy - kupuję ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam chłodnika. Ten wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń