Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fløterand - norweski deser śmietankowy

By 17:14 ,

Fløterand to deser ponoć mocno retro w Norwegii. Przypomina nieco włoską panna cottę, jednak dzięki ubiciu śmietanki, jest on bardziej puszysty i delikatny. Idealnie komponuje się z sosem z kwaśnych, sezonowych owoców (porzeczki, maliny, jeżyny itp.). 
W Norwegii deser ten tradycyjnie przygotowuje się w dużej formie w kształcie wieńca, a środek wypełnia owocami. Ja przygotowałam go z mniejszej ilości składników i w małych, jednoporcjowych foremkach. Jeśli ktoś chce, można podwoić ilość składników i przełożyć masę do foremki w kształcie babki z kominkiem. Wówczas deser musi tężeć dłużej w lodówce (ok. 5 godzin).



FLOTERAND - NORWESKI DESER ŚMIETANKOWY
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny


sos owocowy:
  • 150 g owoców jagodowych (u mnie jeżyny i borówki) + dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżka cukru,
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać odrobiną (ok. 3 łyżki) zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W tym czasie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier z wanilią. 
Szklankę z żelatyną włożyć do miseczki z gorącą wodą i mieszając, rozpuścić żelatynę, aż nie będą widoczne kryształki. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, wymieszać i tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej ubitej śmietany, dokładnie mieszając całość mikserem.
Przygotować 4 nieduże foremki lub kokilki i przepłukać je zimną wodą, następnie nałożyć masę śmietanową. Odstawić do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. 

W tym czasie przygotować sos: Do rondelka włożyć owoce, wsypać cukier, wlać 3-4 łyżki wody. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok i będą miękkie. Owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty (zależy to od rodzaju użytych owoców), można dolać jeszcze odrobinę wody. Sos można dodatkowo zakwasić odrobiną soku z cytryny. Odstawić do ostudzenia.

Deser wyjąć z foremek i przełożyć na talerzyki. Jeśli deser nie chce wyjść po dobroci, naczynka należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. 
Fløterand podawać z sosem i świeżymi owocami.


(inspiracje stąd i stąd)



Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi baaardzo kusząco :) Skorzystam w najbizszy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pięknie wygląda, że od razu chce się go zjeść

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo dzis to chyba zrobię !

    OdpowiedzUsuń