Gofry - przepis podstawowy
Kto nie lubi gofrów? Ja chyba nie znam takiej osoby ;) Zrobienie gofrów w domu to bułka z masłem, o ile ma się dobry przepis. Ja przetestowałam niejeden, zanim znalazłam ten najlepszy, z którego korzystam już od lat - odkryłam go w czasach, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami i od czasu do czasu robiliśmy gofry na niezbyt dobrej gofrownicy z wymiennymi płytkami. Pomimo że gofrownica nie miała zbyt dużej mocy, gofry z tego przepisu wychodziły bardzo smaczne. Teraz mam porządną gofrownicę 1300 W i gofry wychodzą jeszcze lepsze :) Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Najlepsze :)
Ja najbardziej lubię gofry z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową domowej roboty, ale gofry można podawać z wieloma dodatkami: jogurtem, owocami, sosem czekoladowym, dżemem itp. :)
przepis na gofry |
GOFRY - PRZEPIS PODSTAWOWY
(przepis na ok. 14 sztuk)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru
- 7 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- niewielka ilość oleju do smażenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, odstawić. Osobno w drugiej misce zmiksować razem żółtka, mąkę, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką lub trzepaczką.
Rozgrzać gofrownicę, powierzchnię grzejną posmarować olejem za pomocą pędzelka i łyżką lub chochelką nakładać ciasto. Smażyć 4-7 minut, w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
Usmażone gofry przekładać na kratkę, aby nie zawilgły od spodu.
Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.
(przepis Alicji15 z portalu smaker)
najlepszy przepis na gofry |
gofry idealne przepis |
7 komentarze
Racja ze najwiecej zalezy od przepisu, raz mi wyjdą puszyste,raz jak kapeć..Sprobuje z Twojego !:) Ja najbardziej lubie z same z owocami, ewentualnie jakis serek waniliowy do tego
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu zastawiam się nad kupnem gofrownicy...
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty... i ta frużelina wiśniowa...
posiadam silikonowe z Lidla czy gofry wyjdą ?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam w czymś takim piec tych gofrów...
UsuńUwielbiam gofery :) z cukerem i bez :) Dziś zrobię na kolację, dzieciaki będą zachwycone :*
OdpowiedzUsuńKochana Mirabelko, Twój przepis na gofry zamieszkał u nas na stałe ( został wydrukowany i wklejony do Mamusinego zeszytu z przepisami). Wychodzą tak pyszne, że mały syn moich sąsiadów widząc mnie krzyczy Dzień Dobry! Będą dziś gofry! Dziękuję i pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakują :) pozdrawiam! :)
Usuń