Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurki z patelni z kozim serem

By 19:00 , , , ,

Uwielbiam kurki i każdego lata nie mogę doczekać się, aż będą dostępne w sklepie lub na straganie. W mojej okolicy niestety kurki nie rosną, zatem odpada ich samodzielne zbieranie, chociaż bardzo grzybobranie lubię :)

Moja pierwsza potrawa z kurek w tym roku inspirowana jest kuchnią norweską. W Norwegii kurki są znanymi i lubianymi grzybami. Często przygotowuje się je w sosie śmietanowym, a w tej wersji wzbogacony jest także kozim serem. Nie jest to wprawdzie kozi ser prosto z Norwegii, ale jest dokładnie taki, o jaki chodzi autorce przepisu - biały, twardy i łatwo topiący się.

kurki z patelni w sosie śmietanowym z serem kozim


KURKI Z PATELNI Z KOZIM SEREM
(przepis na 2 porcje)

  • 200 g kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 120 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g twardego koziego sera,
  • sól i pieprz,
  • świeży tymianek


Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić na kawałki.
Na patelni stopić masło, dodać kurki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i świeżego tymianku, smażyć ok. 5-8 minut, aż soki, które puszczą kurki, odparują. Wlać śmietankę, gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie całość posypać startym serem, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze krótką chwilę, aż ser się stopi. Na koniec posypać dodatkową porcją świeżego tymianku.

Podawać z grzankami lub świeżą bagietką.


kurki w sosie śmietanowym z serem


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze