Kurki z patelni z kozim serem
Uwielbiam kurki i każdego lata nie mogę doczekać się, aż będą dostępne w sklepie lub na straganie. W mojej okolicy niestety kurki nie rosną, zatem odpada ich samodzielne zbieranie, chociaż bardzo grzybobranie lubię :)
Moja pierwsza potrawa z kurek w tym roku inspirowana jest kuchnią norweską. W Norwegii kurki są znanymi i lubianymi grzybami. Często przygotowuje się je w sosie śmietanowym, a w tej wersji wzbogacony jest także kozim serem. Nie jest to wprawdzie kozi ser prosto z Norwegii, ale jest dokładnie taki, o jaki chodzi autorce przepisu - biały, twardy i łatwo topiący się.
kurki z patelni w sosie śmietanowym z serem kozim |
KURKI Z PATELNI Z KOZIM SEREM
(przepis na 2 porcje)
- 200 g kurek,
- 1 łyżka masła,
- 120 ml śmietanki kremówki,
- 100 g twardego koziego sera,
- sól i pieprz,
- świeży tymianek
Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić na kawałki.
Na patelni stopić masło, dodać kurki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i świeżego tymianku, smażyć ok. 5-8 minut, aż soki, które puszczą kurki, odparują. Wlać śmietankę, gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie całość posypać startym serem, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze krótką chwilę, aż ser się stopi. Na koniec posypać dodatkową porcją świeżego tymianku.
Podawać z grzankami lub świeżą bagietką.
1 komentarze
Takie proste przepisy lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń