Chłodnik szpinakowy
Być może dzisiejsza aura nie sprzyja chłodnikom, ale tak naprawdę lato dopiero się zaczyna i po tej fali upałów, jaka do niedawna panowała, chłodniki wkrótce znowu będą królować w kuchni :)
Do tej pory na blogu pojawił się między innymi przepis na chłodnik litewski, chłodnik ormiański, chłodnik niemiecki z szynką, chłodnik z pieczonych pomidorów i chłodnik z arbuza i malin.
Dziś zapraszam na kolejny pyszny chłodnik, tym razem przygotowany na bazie szpinaku i ogórka. Łatwy do przygotowania, z wyraźnie czosnkową nutą, idealnie wkomponuje się w letni, sezonowy obiad :)
Razem ze mną, w ramach wspólnego gotowania, chłodnik przygotowała także Martynosia - zobaczcie jej wersję :)
chłodnik ze szpinaku
CHŁODNIK SZPINAKOWY
(przepis na 2 porcje)
- 150 g szpinaku,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 200 g kefiru lub maślanki,
- 1 długi ogórek,
- sól i pieprz do smaku,
- koperek do posypania
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Szpinak przełożyć do rondelka, dodać jogurt i kefir, całość zmiksować blenderem (można na całkiem gładko, ale ja wolę, gdy kawałki szpinaku są widoczne).
Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do chłodnika. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
Chłodnik podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami lub z jajkiem na twardo.
(inspirowane przepisem stąd)
1 komentarze
Chlodnika ze szpinaku jeszcze nie probowala, choc zupy na cieplo z niego sa bardzo smaczne. Bede musiala wyprobowac :) U mnie krolowal chlodnik z arbuza - rewelacja! ;)
OdpowiedzUsuń