Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyjski zapiekany kalafior z ananasem i dressingiem koronacyjnym

By 00:00 , ,

Przepis na to kolorowe i pełne aromatów danie znalazłam w książce Jamiego Olivera "Superfood na co dzień" (i w trakcie przygotowania jak zwykle wprowadziłam lekkie zmiany).
Pieczony kalafior zyskuje fantastyczną chrupkość i aromat, dlatego powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy nie są jego zagorzałymi fanami. Dressing koronacyjny jest prawdopodobnie luźnym nawiązaniem do "kurczaka koronacyjnego Elżbiety II" i łączy w sobie smaki curry i słodkiego mango, tyle że zamiast majonezu mamy tu znacznie zdrowszy jogurt.

Idealnym uzupełnieniem tej potrawy będą pełnoziarniste chlebki chapati, choć można zastąpić je innym indyjskim pieczywem (np. naan lub kulcha) albo ryżem.

pieczony kalafior z ananasem i dressingiem koronacyjnym

INDYJSKI ZAPIEKANY KALAFIOR Z ANANASEM I DRESSINGIEM KORONACYJNYM

  • 2 duże kalafiory,
  • 1 średniej wielkości ananas,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • ok. 3 cm kawałek imbiru,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki chutney'a z mango,
  • 200 g gęstego jogurtu (typu greckiego),
  • 1 świeża papryczka chili


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Kalafiory podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić kalafiora i gotować 5-6 minut. Odcedzić i wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń i pokroić w ok. 3 cm kostkę. Przełożyć na blachę z kalafiorem, skropić 1-2 łyżkami oliwy, oprószyć nasionami kopru i gorczycy, solą i pieprzem. Całość przemieszać, równomiernie rozprowadzając na blasze. 
Piec 40 minut, następnie ponownie przemieszać zawartość blachy i obsypać odsączoną ciecierzycą i płatkami migdałów. Piec wszystko jeszcze ok. 10 minut. Kalafior powinien być ładnie zarumieniony i przypieczony.
W tym czasie na małej, suchej patelni ustawionej na niewielkim ogniu przez kilka minut prażyć kurkumę i przyprawę curry. 
W blenderze zmiksować razem połowę jogurtu, uprażone przyprawy, posiekane łodyżki kolendry, pokrojony na cienkie plasterki imbir, sok z cytryny i chutney z mango. Dodać pozostały jogurt, całość doprawić solą i pieprzem do smaku (przy miksowaniu od razu z całą porcją jogurtu dressing wychodzi zbyt rzadki). 
Na talerze wylać najpierw porcje dressingu, a na nim ułożyć pieczonego kalafiora z ananasem, ciecierzycą i płatkami migdałów. Wierzch posypać plasterkami chili i listkami kolendry.

Podawać z chlebkami chapati lub innym pieczywem, ewentualnie z ryżem.

pieczony kalafior z ananasem i dressingiem koronacyjnym

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze