Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyjskie chlebki kulcha

By 09:33 , ,

Kuchnia indyjska słynie z wielu rodzajów płaskich chlebków, które podaje się jako dodatek do tamtejszych potraw. Na blogu pojawiły się już przepisy m.in. na chlebki naan, chlebki chapati oraz chlebki puri. Dziś zapraszam na bardzo smaczne pieczywo popularne w indyjskim stanie Pendżab. Mają delikatnie maślany smak, podkręcony czarnuszką i kolendrą. Idealnie pasowały jako dodatek do kurczaka w maślanym sosie (butter chicken).


indyjskie chlebki kulcha


INDYJSKIE CHLEBKI KULCHA
  • 1 szklanka mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypania,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ok. 1/4 szklanki mleka


dodatkowo:
  • odrobina oleju do smażenia,
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 1 łyżka klarowanego masła


Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i całość wymieszać. Dodać olej i jogurt, przemieszać, następnie stopniowo dodając mleko, zagnieść miękkie, gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na ok. 2 godziny, aby "odpoczęło". Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, następnie, podsypując blat mąką, rozwałkować na placki o średnicy ok. 15 cm.
Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o grubym dnie, następnie skropić ją kilkoma kroplami oleju. Na patelni ułożyć 1 chlebek i delikatnie skropić go wodą. Posypać szczyptą czarnuszki i odrobiną posiekanej kolendry, za pomocą łopatki docisnąć czarnuszkę i kolendrę do ciasta. Kiedy na powierzchni chlebka zaczną pojawiać się bąbelki, odwrócić go i podpiec z drugiej strony przez ok. 1 minutę. Chlebek powinien być złocistobrązowy z obu stron. W ten sam sposób upiec na patelni pozostałe 3 chlebki.
Ciepłe chlebki posmarować masłem i od razu podawać.


(na podstawie przepisu Manjuli)

indyjskie chlebki kulcha

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze