Domowa nutella z banana i awokado
Wariantów na temat zdrowszej wersji nutelli jest wiele. Kiedyś zamieściłam na blogu przepis na pyszną bananellę z bananów i czekolady. Dziś nieco inne pyszne smarowidło, w składzie którego znalazło się awokado. Awokado, oprócz dawki zdrowych tłuszczy, nadaje kremowi jedwabistą, bogatą konsystencję. Przy przygotowaniu tego kremu konieczne jest użycie bardzo dojrzałego awokado i banana.
- 1 bardzo dojrzały banan,
- 1/2 bardzo dojrzałego awokado,
- 2 łyżki kakao,
- garść orzechów laskowych,
- 1 łyżka miodu
W blenderze zmielić orzechy na proszek. Dodać pokrojonego na kawałki banana i awokado oraz kakao. Całość zmiksować na gładką masę. Jeśli krem wydaje się mało słodki, można dodać łyżkę miodu.
Przechowywać w lodówce.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, zmielić 15 s/obr. 7.
Dodać pokrojonego na kawałki banana i awokado oraz kakao i miód, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć do słoiczka.
Przechowywać w lodówce.
Przechowywać w lodówce.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, zmielić 15 s/obr. 7.
Dodać pokrojonego na kawałki banana i awokado oraz kakao i miód, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć do słoiczka.
Przechowywać w lodówce.
5 komentarze
Oj ja też lubię zdrowsze ( i bardziej etyczne) zamienniki Nutelli...
OdpowiedzUsuńA bananella zagościła u nas na dobre!
x
Wygląda super! ;)
OdpowiedzUsuńNutella w 100% naturalna i zdrowa, super ; )
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać taka nutellę?
OdpowiedzUsuńOk. 5-7 dni w lodowce :)
Usuń