Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowa nutella z banana i awokado

By 09:39 , , , , ,

Wariantów na temat zdrowszej wersji nutelli jest wiele. Kiedyś zamieściłam na blogu przepis na pyszną bananellę z bananów i czekolady. Dziś nieco inne pyszne smarowidło, w składzie którego znalazło się awokado. Awokado, oprócz dawki zdrowych tłuszczy, nadaje kremowi jedwabistą, bogatą konsystencję. Przy przygotowaniu tego kremu konieczne jest użycie bardzo dojrzałego awokado i banana.



DOMOWA NUTELLA Z BANANA I AWOKADO
  • 1 bardzo dojrzały banan,
  • 1/2 bardzo dojrzałego awokado,
  • 2 łyżki kakao,
  • garść orzechów laskowych,
  • 1 łyżka miodu

W blenderze zmielić orzechy na proszek. Dodać pokrojonego na kawałki banana i awokado oraz kakao. Całość zmiksować na gładką masę. Jeśli krem wydaje się mało słodki, można dodać łyżkę miodu.
Przechowywać w lodówce.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, zmielić 15 s/obr. 7
Dodać pokrojonego na kawałki banana i awokado oraz kakao i miód, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć do słoiczka.
Przechowywać w lodówce.


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Oj ja też lubię zdrowsze ( i bardziej etyczne) zamienniki Nutelli...
    A bananella zagościła u nas na dobre!
    x

    OdpowiedzUsuń
  2. Nutella w 100% naturalna i zdrowa, super ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać taka nutellę?

    OdpowiedzUsuń