Węzełki czosnkowe
Pyszna przekąska, którą łatwo przygotować nawet niezbyt doświadczonym w kuchni osobom. Nie trzeba mieć wcale jakichś szczególnych zdolności plastycznych - nawet jeśli węzełki wyjdą nieco koślawe, to podczas pieczenia rosną i nabierają ładnych kształtów. Zapach ciepłych węzełków posmarowanych masłem czosnkowo-pietruszkowym jest obłędny i jestem pewna, że taka przekąska posmakuje każdemu. To świetna przekąska na imprezę - może warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu?
węzełki czosnkowe |
WĘZEŁKI CZOSNKOWE
(przepis na ok. 15 sztuk)
- 200 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych,
- 125 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- oliwa do posmarowania supełków
masło czosnkowo-pietruszkowe:
- 70 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 płaska łyżeczka soli
Do miski wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży, następnie pozostawić na 5-10 minut. Dodać mąkę i sól, całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aby ciasto urosło i podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć na oprószony mąką blat. Ciasto podzielić na 3 części, każdą kolejno lekko rozwałkować (ok. 1-1,5 cm grubości) i pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek związać w podwójny supeł i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy supełek posmarować oliwą za pomocą pędzelka.
Piec w 200°C przez ok. 15 min, aż węzełki lekko się zarumienią.
W tym czasie do rondelka włożyć masło i stopić go na niedużym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażyć, uważając, żeby go nie przypalić. Dodać sól i pietruszkę, wymieszać i zdjąć z ognia.
Gorące supełki za pomocą łyżeczki polać masłem czosnkowo-pietruszkowym.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 45-50 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić 1 min/interwał.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 części, każdą kolejno lekko rozwałkować (ok. 1-1,5 cm grubości) i pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek związać w podwójny supeł i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy supełek posmarować oliwą za pomocą pędzelka.
Piec w 200°C przez ok. 15 min, aż węzełki lekko się zarumienią.
W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i przygotować masło czosnkowo-pietruszkowe.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
Dodać sól i natkę, wymieszać 10 s/obr. 2.
Gorące supełki za pomocą łyżeczki polać masłem czosnkowo-pietruszkowym.
4 komentarze
Uwielbiam ziołowe wypieki! Musze koniecznie wypróbować ♥
OdpowiedzUsuńale wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuń5.01 a węzełki juz 3 raz robimy. :) weszły na stałe do menu jako dodatek do sałatek. Schodzą najszybciej. Dzięki za przepis!!!
OdpowiedzUsuńWezełki robiłam od wczoraj już dwa razy. Są świetne, ale mają jedną wadę - za szybko znikają, dlatego proponuję od razu robić co najmniej 1,5 porcji🙂 Dzięki za przepis. Będzie już na stałe w naszym menu. MT
OdpowiedzUsuń