Przyprawa korzenna do piernika
Jeśli posiadacie w domu odpowiednio mocny blender, warto przygotować samodzielnie korzenną przyprawę do pierniczków, piernika itp. Warto mieć ją w swojej kuchennej szafce, ponieważ sklepowe przyprawy często zawierają mąkę lub kakao jako wypełniacz, a czasami, w najmniej oczekiwanym momencie, przyprawy korzennej może po prostu w sklepie akurat zabraknąć... ;)
PS Jeśli nie jesteście pewni mocy swojego blendera, użyjcie mielonego cynamonu zamiast całych lasek.
przyprawa korzenna do piernika |
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA
- 6 lasek cynamonu przełamanych na pół albo 6 łyżeczek mielonego,
- 12 goździków,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 1 gwiazdka anyżu,
- nasiona z 3 strąków kardamonu albo 1 łyżeczka mielonego,
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki zmielić razem w blenderze. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Wszystkie składniki umieścić w czystym i suchym naczyniu miksującym, zmielić 1,5 min/obr. 10. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.
przyprawa do piernika |
3 komentarze
Pyszna! Wypróbowałam, zobaczymy jak zasmakuje dzieciakom ;)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie do kawy!!! Dziekuje
OdpowiedzUsuńpiękny zapach w całym domu :)
OdpowiedzUsuń