Indyjskie chlebki puri
Puri to jeden z wielu rodzajów indyjskich chlebków. Nie jest wprawdzie aż tak popularny jak na przykład naan albo chapati, ale również jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju indyjskich curry. Cechą wyróżniającą ten rodzaj chlebków jest to, że nie piecze się go, lecz smaży, a podczas smażenia "puchnie" tworząc pustą przestrzeń wewnątrz.
Jego wykonanie nie jest skomplikowane ani trudne, dlatego zachęcam Was do ich wykonania :)
Chlebki puri podałam jako dodatek do widocznego na zdjęciu chole palak, czyli curry z ciecierzycy i szpinaku.
indyjskie chlebki puri |
INDYJSKIE CHLEBKI PURI
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej do głębokiego smażenia
Do miski wsypać mąkę, dodać wodę i sól. Wymieszać składniki łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Natłuścić dłoń olejem i ugniatać ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem papierowym i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Każdą spłaszczoną kulkę natłuścić lekko olejem i ułożyć na drewnianej stolnicy lub silikonowej macie.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni.
Natłuszczone placuszki z ciasta rozwałkować bardzo cienko (1-2 mm grubości). Najlepiej rozwałkować na początek 4 chlebki, nie wyschły czekając na smażenie.
Aby upewnić się, że olej jest odpowiednio rozgrzany, należy wrzucić malutki kawałek ciasta - jeśli natychmiast wypłynie na powierzchnię i zacznie się smażyć, olej ma odpowiednią temperaturę.
Chlebki ostrożnie kłaść (najlepiej pojedynczo) na olej i smażyć z obu stron, obracając łyżką cedzakową, aż nabiorą złotobrązowego koloru ze wszystkich stron.
Usmażone chlebki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać od razu po przygotowaniu.
(na podstawie przepisu Manjuli)
indyjskie chlebki puri |
0 komentarze