Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rolada paprykowa z kozim serem i rukolą

By 20:09 ,

Któż nie zna rolady szpinakowej z łososiem, podawanej na wszelkiego rodzaju imprezach, od imienin cioci po imprezę sylwestrową? Rolada ta jest ładna i smaczna, zawsze znajdzie swoich sympatyków. Jeśli jednak rolada szpinakowa wydaje się Wam już nieco oklepana bądź nie przepadacie za wędzonym łososiem, proponuję Wam coś innego.
Rolada paprykowa swój piękny kolor zawdzięcza dodatkowi ajvaru, czyli pasty paprykowo-warzywnej rodem z Półwyspu Bałkańskiego. Pastę tę można bez większych problemów kupić w hipermarketach (choć w sezonie jesiennym polecam Wam jej samodzielne przygotowanie - przepis). 
Idealnym nadzieniem rolady jest tu kozi serek, orzechy i rukola. Jeśli smak rukoli jest dla Was zbyt wyrazisty, możecie zamiast niej użyć liści świeżego szpinaku baby. 
Gwarantuję, że ta rolada posmakuje nie tylko wegetarianom ;)

rolada paprykowa z kozim serem


ROLADA PAPRYKOWA Z KOZIM SEREM I RUKOLĄ

  • 2 jajka,
  • 40 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej),
  • 20 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 120 g ajvaru (łagodnego lub pikantnego - wg uznania),
  • 2 łyżki oliwy


nadzienie:

  • 250 g serka koziego (kanapkowego),
  • 100 g serka kremowego śmietankowego (typu Twój Smak, Philadephia itp.)
  • sól do smaku,
  • 4-5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 duża garść rukoli


Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksować żółtka ze skrobią, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, ajvarem i oliwą - krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodać pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć trzepaczką.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i równomiernie rozprowadzić. W razie braku formy można ciasto przelać na dużą płaską blachę piekarnika, ale rozprowadzić je tylko na powierzchnię 25 x 30 cm.
Piec w 200 stopniach przez 10 minut (nie piec dłużej, bo ciasto będzie się kruszyć). Ciasto powinno pozostać elastyczne. Upieczone ciasto wyjąć, przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić do przestudzenia na ok. 20 minut.
W tym czasie na suchej patelni lekko podprażyć orzechy włoskie.
Serek kozi zmiksować z serkiem kremowym, można ewentualnie doprawić solą, jeśli serek kozi nie jest wystarczająco słony.
Z wystudzonego biszkoptu zdjąć ściereczkę i ułożyć ją na blacie. Na ściereczce ułożyć ciasto papierem do góry i ostrożnie zdjąć papier. Powierzchnię ciasta posmarować serkiem, równomiernie posypać orzechami i liśćmi rukoli (uwaga - nie przesadzać z ilością rukoli, bo roladę będzie się źle kroić). Następnie zwinąć roladę zaczynając od jednego z krótszych boków. 
Roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie roladę rozwinąć i ostrym nożem pokroić na plastry.
Podawać na zimno. 


rolada paprykowa z kozim serem

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze