Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż z cytrynową nutą po indyjsku

By 10:37 , ,

Na chwilę znów wracam smakami do Indii i zamieszczam jeszcze jeden przepis z kuchni tego kraju. Jest to aromatyczny, cytrynowy ryż, który jest świetnym dodatkiem do wielu indyjskich potraw, zwłaszcza z drobiu, ryb lub krewetek. Ja przygotowałam go jako dodatek do krewetek w pomidorach po indyjsku. na które wprawdzie zamieszczałam przepis już wiele lat temu, ale od czasu do czasu lubię do nich wracać, bo są mega pyszne.


CYTRYNOWY RYŻ PO INDYJSKU
(przepis na 4 porcje)

  • 1 szklanka ryżu basmati,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy,
  • 2 małe czerwone papryczki chili (użyłam suszonych),
  • 1/2 zielonej papryczki chili,
  • 10 suszonych liści curry,
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy,
  • 1/4 szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • olej,
  • sól


Soczewicę wsypać do miseczki, zalać ok. pół szklanki wody i odstawić do namoczenia na co najmniej pół godziny.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać ryż, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać, następnie wlać 1 i 3/4 szklanki wody. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. Garnek zdjąć z ognia, ryż przemieszać.
Zieloną papryczkę chili pokroić w paski (usuwając nasiona).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić orzeszki ziemne i podsmażać na średnim ogniu ok. 2 minuty, aż orzeszki zrobią się jasnobrązowe. Wyjąć orzeszki łyżką cedzakową i odłożyć na bok, a na tę samą patelnię wsypać kumin i gorczycę, a gdy gorczyca zacznie "strzelać", dodać papryczki chili (czerwone w całości, zieloną pokrojoną w paski) i liście curry, wymieszać, dodać odsączoną soczewicę i smażyć minutę. Dodać kurkumę, ryż i usmażone orzeszki chili, całość oprószyć sporą szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny. Smażyć 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Ewentualnie dosolić do smaku.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze