Ryż z cytrynową nutą po indyjsku
Na chwilę znów wracam smakami do Indii i zamieszczam jeszcze jeden przepis z kuchni tego kraju. Jest to aromatyczny, cytrynowy ryż, który jest świetnym dodatkiem do wielu indyjskich potraw, zwłaszcza z drobiu, ryb lub krewetek. Ja przygotowałam go jako dodatek do krewetek w pomidorach po indyjsku. na które wprawdzie zamieszczałam przepis już wiele lat temu, ale od czasu do czasu lubię do nich wracać, bo są mega pyszne.
(przepis na 4 porcje)
- 1 szklanka ryżu basmati,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy,
- 2 małe czerwone papryczki chili (użyłam suszonych),
- 1/2 zielonej papryczki chili,
- 10 suszonych liści curry,
- 2 łyżki czerwonej soczewicy,
- 1/4 szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
- sok z 1/2 cytryny,
- olej,
- sól
Soczewicę wsypać do miseczki, zalać ok. pół szklanki wody i odstawić do namoczenia na co najmniej pół godziny.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać ryż, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać, następnie wlać 1 i 3/4 szklanki wody. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. Garnek zdjąć z ognia, ryż przemieszać.
Zieloną papryczkę chili pokroić w paski (usuwając nasiona).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić orzeszki ziemne i podsmażać na średnim ogniu ok. 2 minuty, aż orzeszki zrobią się jasnobrązowe. Wyjąć orzeszki łyżką cedzakową i odłożyć na bok, a na tę samą patelnię wsypać kumin i gorczycę, a gdy gorczyca zacznie "strzelać", dodać papryczki chili (czerwone w całości, zieloną pokrojoną w paski) i liście curry, wymieszać, dodać odsączoną soczewicę i smażyć minutę. Dodać kurkumę, ryż i usmażone orzeszki chili, całość oprószyć sporą szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny. Smażyć 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Ewentualnie dosolić do smaku.
9 komentarze
cudo !
OdpowiedzUsuńKlasyka na nowo. Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńlubię takie dania
OdpowiedzUsuńmega :))
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki.
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń