Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik limonkowy z białą czekoladą na zimno

By 00:00 ,

Pomysł na sernik zrodził się z powodu dużej ilości limonek, jakie pozostały mi po Sylwestrze ;) Dodatkową motywacją było to, że od dawna nie upiekłam żadnego sernika. W sumie finalnie tego też nie upiekłam, ponieważ zdecydowałam się zrobić sernik na zimno. Może tak trochę na przekór zimie, której mam już dość (choć we Wrocławiu tak naprawdę nawet się na dobre nie zaczęła...), ponieważ serniki na zimno zazwyczaj kojarzą się z latem i temperaturami, przy których nawet nie chce się odpalać piekarnika. 
Tak czy siak - sernik wyszedł obłędnie pyszny. Nie przesadzam. Nie żebym była nieskromna, ale kumpele z pracy stwierdziły, że to najlepszy sernik, jaki jadły w życiu ;) nie wiem, ile w tym prawdy, ale i mój M. zjadł trzy kawałki pod rząd :D 
W sumie fajnie, że pierwsze ciasto w nowym roku okazało się takim strzałem w dziesiątkę (no to sobie podniosłam poprzeczkę, ho ho...).

Zróbcie koniecznie. Nie musicie czekać do lata ;)


sernik limonkowy na zimno


SERNIK LIMONKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA ZIMNO
spód:
  • 220 g herbatników maślanych,
  • 100 g stopionego masła,
  • skórka starta z 1 limonki


masa serowa:
  • 500 g twarogu mielonego sernikowego,
  • 200 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),
  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego,
  • 100 g białej czekolady,
  • sok wyciśnięty z 6 limonek,
  • skórka starta z 3 limonek,
  • 2 czubate łyżki żelatyny


polewa:
  • 100 g białej czekolady,
  • 60 g śmietanki kremówki


dekoracja:
  • 200 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • skórka starta z 1 limonki (1 łyżka),
  • 1 limonka pokrojona w plastry


Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od wyszorowania i sparzenia 7 limonek. Z 4 limonek zetrzeć skórkę, następnie z 6 wycisnąć sok. 1 łyżkę startej skórki odstawić na bok do dekoracji. Pozostałą całą 1 limonkę również odłożyć do dekoracji.

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać połową wyciśniętego soku z limonki, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia.

Herbatniki zmielić w blenderze i przesypać do miski. Dodać stopione masło i 1 łyżkę skórki z limonki (czyli mniej więcej z 1 limonki). Całość dokładnie wymieszać tak, aby konsystencją przypominało mokry piasek. Przesypać do przygotowanej tortownicy i wylepić dno i boki do wysokości połowy tortownicy. Odstawić do lodówki.

100 g czekolady posiekać, przełożyć do miski, miskę ustawić na rondelku z gotującą się niewielką ilością wody i w tzw. kąpieli wodnej roztopić czekoladę (można też roztopić ją w mikrofalówce, ale trzeba stale kontrolować jej stan i co kilkanaście sekund przemieszać łyżeczką). Miskę z czekoladą odstawić do lekkiego ostudzenia.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić, wkładając szklankę do większej miski z gorącą wodą albo na ok. 30 sekund do mikrofalówki. Do ciepłej, rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały sok z limonki, aby obniżyć jej temperaturę.

200 g schłodzonej śmietanki ubić mikserem na sztywno.

Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać mleko skondensowane i stopioną czekoladę, zmiksować na gładką masę bez grudek. Miksując, wlać żelatynę rozpuszczoną w soku z limonki. Następnie dodać pozostałą skórkę startą z limonki (ok. 3 łyżki; nie wliczając tej do dekoracji) oraz ubitą śmietanę. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera, aż bita śmietana połączy się z masą serową. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie przygotować polewę z białej czekolady: do rondelka wlać 60 g śmietanki kremówki, podgrzać do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika. Dodać 100 g połamanej na kawałki białej czekolady, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). 

Całkowicie stężały sernik wyjąć z tortownicy. Najpierw delikatnie okroić brzegi dużym nożem, ostrożnie zdjąć obręcz, następnie unosząc sernik dłonią, drugą ręką usunąć spód tortownicy i papier do pieczenia.

Na krótko przed podaniem udekorować sernik: 200 g schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką w kształcie gwiazdy i udekorować sernik. Na koniec ozdobić odłożoną skórką z limonki i pokrojonymi na ćwiartki plasterkami pozostałej, siódmej limonki.



PRZEPIS NA THERMOMIX 
Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od wyszorowania i sparzenia 7 limonek. Z 4 limonek zetrzeć skórkę, następnie z 6 wycisnąć sok. 1 łyżkę startej skórki odstawić na bok do dekoracji. Pozostałą całą 1 limonkę również odłożyć do dekoracji.

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać połową wyciśniętego soku z limonki, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia.

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 200 g śmietanki, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji/obr. 3. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przesypać do miski, dodać stopione masło i 1 łyżkę skórki z limonki (czyli mniej więcej z 1 limonki). Całość dokładnie wymieszać tak, aby konsystencją przypominało mokry piasek. Przesypać do przygotowanej tortownicy i wylepić dno i boki do wysokości połowy tortownicy. Odstawić do lodówki. Naczynie miksujące przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym, aby usunąć resztki okruchów.

Do naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki 100 g białej czekolady, rozdrobnić 5 s/obr 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, stopić 3 min/70°C/obr. 1.

W tym czasie napęczniałą żelatynę rozpuścić, wkładając szklankę do większej miski z gorącą wodą albo na ok. 30 sekund do mikrofalówki. Do ciepłej, rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały sok z limonki, aby obniżyć jej temperaturę.

Do naczynia miksującego, w którym znajduje się czekolada dodać mleko skondensowne i twaróg, wymieszać 20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 
Założyć motylek, ustawić 20 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać rozpuszczoną żelatynę. 
Dodać pozostałą skórkę startą z limonki (ok. 3 łyżki; nie wliczając tej do dekoracji) oraz ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać 10 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Po tym czasie przygotować polewę z białej czekolady: do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g połamanej na kawałki czekolady, dodać 60 g śmietanki kremówki, podgrzać 4 min/50°C/obr. 1.
Polewą polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Całkowicie stężały sernik wyjąć z tortownicy. Najpierw delikatnie okroić brzegi dużym nożem, ostrożnie zdjąć obręcz, następnie unosząc sernik dłonią, drugą ręką usunąć spód tortownicy i papier do pieczenia.

Na krótko przed podaniem udekorować sernik: Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 200 g śmietanki kremówki, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji/obr. 3Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką w kształcie gwiazdy i udekorować sernik. Na koniec ozdobić odłożoną skórką z limonki i pokrojonymi na ćwiartki plasterkami pozostałej, siódmej limonki.




sernik limonkowy z białą czekoladą

sernik limonkowy na zimno

sernik limonkowy z białą czekoladą na zimno

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ale kurczę piękny! Serniczek oczywiście, nie kurczę :) Widok "z lotu ptaka" powala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam w wersji z limonką z mlekiem skondensowanym niesłodzonym (w pobliskim sklepie nie było słodzonego a zapomniałam dosłodzić) i galaretką zamiast polewy - wytrawny ale PYSZNY. W 2 odsłonie (bo ser został) zamieniłam limonki pomarańczą - też PYSZNY ale słodki :).

    OdpowiedzUsuń