Leniwe gorgonzole z bazyliowym pesto
Intensywny w smaku ser gorgonzola ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja gorgonzolę bardzo lubię, chociaż nie pojawia się w mojej kuchni jakoś wybitnie często. Niemniej od czasu do czasu robię na przykład polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem albo risotto z gruszkami i gorgonzolą.
Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z resztką gorgonzoli w opakowaniu, proponuję Wam przygotowanie takich oto klusek. Przepis podpatrzyłam na blogu Programisty, wprowadziłam doń drobne zmiany i przyznam, że mega przypadł mi do gustu. To świetne połączenie polskich klasycznych leniwych z włoskimi produktami :) Polecam!
LENIWE GORGONZOLE Z BAZYLIOWYM PESTO
(przepis na 2-3 porcje)
bazyliowe pesto:
- 2 garści liści bazylii,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki oliwy,
- spora szczypta soli
leniwe:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 50 g sera gorgonzola,
- 1 jajko
- ok, 1,5 szklanki mąki pszennej,
- sól
+ dodatkowo mała garść orzechów włoskich
Składniki na pesto zmiksować blenderem.
Białko ubić na pianę.
Twaróg przetrzeć przez sitko do miski, dodać gorgonzolę, żółtko i połowę przygotowanego pesto, całość utrzeć mikserem do połączenia składników. Dodać białko, delikatnie wmieszać w masę na niskich obrotach miksera. Następnie wsypać mąkę i dłońmi zagnieść miękkie, nie klejące się ciasto. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, najpierw 1 szklankę, a później ewentualnie jeszcze trochę, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek grubości ok. 4 cm, następnie podzielić go ukośnie na kluski.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i ostrożnie kłaść kluski. Gotować 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z dodatkiem pozostałego pesto i orzechami uprażonymi na suchej patelni.
1 komentarze
Wygląda przepysznie... trzeba będzie wypróbować w weekend :)
OdpowiedzUsuń