Obsługiwane przez usługę Blogger.

Leniwe gorgonzole z bazyliowym pesto

By 20:32 ,

Intensywny w smaku ser gorgonzola ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja gorgonzolę bardzo lubię, chociaż nie pojawia się w mojej kuchni jakoś wybitnie często. Niemniej od czasu do czasu robię na przykład polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem albo risotto z gruszkami i gorgonzolą
Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z resztką gorgonzoli w opakowaniu, proponuję Wam przygotowanie takich oto klusek. Przepis podpatrzyłam na blogu Programisty, wprowadziłam doń drobne zmiany i przyznam, że mega przypadł mi do gustu. To świetne połączenie polskich klasycznych leniwych z włoskimi produktami :) Polecam!



LENIWE GORGONZOLE Z BAZYLIOWYM PESTO
(przepis na 2-3 porcje)
bazyliowe pesto:

  • 2 garści liści bazylii,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • spora szczypta soli


leniwe:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 50 g sera gorgonzola,
  • 1 jajko
  • ok, 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • sól


+ dodatkowo mała garść orzechów włoskich


Składniki na pesto zmiksować blenderem.
Białko ubić na pianę.
Twaróg przetrzeć przez sitko do miski, dodać gorgonzolę, żółtko i połowę przygotowanego pesto, całość utrzeć mikserem do połączenia składników. Dodać białko, delikatnie wmieszać w masę na niskich obrotach miksera. Następnie wsypać mąkę i dłońmi zagnieść miękkie, nie klejące się ciasto. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, najpierw 1 szklankę, a później ewentualnie jeszcze trochę, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek grubości ok. 4 cm, następnie podzielić go ukośnie na kluski.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i ostrożnie kłaść kluski. Gotować 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
Podawać z dodatkiem pozostałego pesto i orzechami uprażonymi na suchej patelni.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze