Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa cebulowa francuska

By 19:00 , ,

Zupa cebulowa z grzanką to chyba najpopularniejsza francuska zupa. Aż dziwne, że jeszcze nigdy do tej pory nie miałam okazji spróbować tej klasyki! Ale chłodne dni sprzyjają takim pysznościom, więc kiedy razem z Anią umówiłyśmy się na wspólne gotowanie rozgrzewających zup, pomyślałam, że to doskonała okazja :)
Francuska zupa cebulowa jest pyszna - aromatyczna, lekko słodkawa, sycąca i rozgrzewająca zarazem.  Przepisów na ten francuski klasyk jest kilka, różnią się detalami; np. zamiast wina można użyć brandy, koniaku lub sherry. Dodatek mąki nie jest obowiązkowy, jeśli chcemy ciut lżejszą, mniej zawiesistą zupę. Spotkałam się także z przepisami zawierającymi majeranek zamiast tymianku, ale według mnie tymianek pasuje tu idealnie.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tej zupy - najwyższa pora to zmienić :)


francuska zupa cebulowa z grzankami



ZUPA CEBULOWA FRANCUSKA
(przepis na 2 porcje)

  • 250 g cebuli,
  • 500 ml wody lub bulionu (warzywnego lub drobiowego),
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie),
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku lub szczypta suszonego,
  • odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 lub 4 kromki bagietki,
  • ok. 50 g startego żółtego sera (najlepiej gruyere)


Cebule obrać i pokroić w cienkie 'piórka' (paseczki).
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i dusić na niewielkim ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się skarmelizowana i złocistobrązowa (ale nie przypalona). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze 1-2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać wino, całość dokładnie wymieszać, gotować 2-3 minuty. Wlać bulion, dodać tymianek, gotować pod przykryciem 15-20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Kromki bagietki lekko opiec w piekarniku (lub tosterze), posypać startym serem.
Ugotowaną zupę rozlać do 2 żaroodpornych naczyń, na wierzchu położyć grzanki, wstawić do piekarnika na drugą od góry szynę piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się stopi i lekko zrumieni.


francuska zupa cebulowa z grzanką

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Robiłam ją i jest naprawdę pyszna. Pożywna i rozgrzewająca na pewno. Francuzi jedzą ją na ślubach zamiast rosołu ;) Dzięki za kolejne udane wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka mmmmm :) czemu ja jestem zawsze taki leniwy i wg mnie zupy się robi długo :( a tak je lubię...

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd takie ładne naczynia do zupki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nigdy jej nie robiłam, może w końcu się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  5. zupa cebulowa jest genialna

    OdpowiedzUsuń