Zupa cebulowa francuska
Zupa cebulowa z grzanką to chyba najpopularniejsza francuska zupa. Aż dziwne, że jeszcze nigdy do tej pory nie miałam okazji spróbować tej klasyki! Ale chłodne dni sprzyjają takim pysznościom, więc kiedy razem z Anią umówiłyśmy się na wspólne gotowanie rozgrzewających zup, pomyślałam, że to doskonała okazja :)
Francuska zupa cebulowa jest pyszna - aromatyczna, lekko słodkawa, sycąca i rozgrzewająca zarazem. Przepisów na ten francuski klasyk jest kilka, różnią się detalami; np. zamiast wina można użyć brandy, koniaku lub sherry. Dodatek mąki nie jest obowiązkowy, jeśli chcemy ciut lżejszą, mniej zawiesistą zupę. Spotkałam się także z przepisami zawierającymi majeranek zamiast tymianku, ale według mnie tymianek pasuje tu idealnie.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tej zupy - najwyższa pora to zmienić :)
francuska zupa cebulowa z grzankami |
(przepis na 2 porcje)
- 250 g cebuli,
- 500 ml wody lub bulionu (warzywnego lub drobiowego),
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie),
- 1 mały ząbek czosnku,
- pół łyżeczki posiekanego tymianku lub szczypta suszonego,
- odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 lub 4 kromki bagietki,
- ok. 50 g startego żółtego sera (najlepiej gruyere)
Cebule obrać i pokroić w cienkie 'piórka' (paseczki).
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i dusić na niewielkim ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się skarmelizowana i złocistobrązowa (ale nie przypalona). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze 1-2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać wino, całość dokładnie wymieszać, gotować 2-3 minuty. Wlać bulion, dodać tymianek, gotować pod przykryciem 15-20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Kromki bagietki lekko opiec w piekarniku (lub tosterze), posypać startym serem.
Ugotowaną zupę rozlać do 2 żaroodpornych naczyń, na wierzchu położyć grzanki, wstawić do piekarnika na drugą od góry szynę piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się stopi i lekko zrumieni.
francuska zupa cebulowa z grzanką |
8 komentarze
Robiłam ją i jest naprawdę pyszna. Pożywna i rozgrzewająca na pewno. Francuzi jedzą ją na ślubach zamiast rosołu ;) Dzięki za kolejne udane wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :D
OdpowiedzUsuńZupka mmmmm :) czemu ja jestem zawsze taki leniwy i wg mnie zupy się robi długo :( a tak je lubię...
OdpowiedzUsuńskąd takie ładne naczynia do zupki?
OdpowiedzUsuńKupiłam w Duce ze 3 lata temu :)
UsuńJa nigdy jej nie robiłam, może w końcu się skuszę...
OdpowiedzUsuńzupa cebulowa jest genialna
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupka wyszła, polecam ;).
OdpowiedzUsuń