Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hummus z bobu

By 00:00 , , , ,

Bardzo lubię hummus i do tej pory robiłam go w kilku wersjach, począwszy od klasycznego, poprzez hummus z pieczoną papryką, aż po hummus z burakiem, jednak zawsze podstawą tej pasty była ciecierzyca. Niedawno przygotowałam sezonową wersję hummusu, którego bazą jest bób. 
Hummus bobu to doskonały pomysł na przekąskę lub kolację w ciepły, letni wieczór w miłym towarzystwie. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw z grilla. Polecam gorąco wszystkim wielbicielom bobu - róbcie, póki jeszcze na bazarkach można go dostać :)




 

HUMMUS Z BOBU 
  • 600 g bobu, 
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny, 
  • ok. ½ łyżeczki soli, 
  • 2-3 łyżki oliwy + trochę do polania, 
  • 3-4 łyżki wody 

W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 10 minut, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Obrany bób umieścić w misce lub kielichu blendera, dodać tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i oliwę. Zmiksować na w miarę gładką, gęstą pastę. Następnie wlać wodę i ponownie zmiksować, nadając hummusowi gładkiej, lekkiej konsystencji. 

Hummus z bobu podawać z dodatkiem pieczywa, krakersów lub pokrojonych w słupki warzyw. 



 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Bób- moja miłość, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, bo hummus uwielbiam, ale z bobu jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń