Hummus z bobu
Bardzo lubię hummus i do tej pory robiłam go w kilku wersjach, począwszy od klasycznego, poprzez hummus z pieczoną papryką, aż po hummus z burakiem, jednak zawsze podstawą tej pasty była ciecierzyca. Niedawno przygotowałam sezonową wersję hummusu, którego bazą jest bób.
Hummus bobu to doskonały pomysł na przekąskę lub kolację w ciepły, letni wieczór w miłym towarzystwie. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw z grilla. Polecam gorąco wszystkim wielbicielom bobu - róbcie, póki jeszcze na bazarkach można go dostać :)
HUMMUS Z BOBU
- 600 g bobu,
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- ok. ½ łyżeczki soli,
- 2-3 łyżki oliwy + trochę do polania,
- 3-4 łyżki wody
W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 10 minut, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Obrany bób umieścić w misce lub kielichu blendera, dodać tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i oliwę. Zmiksować na w miarę gładką, gęstą pastę. Następnie wlać wodę i ponownie zmiksować, nadając hummusowi gładkiej, lekkiej konsystencji.
Hummus z bobu podawać z dodatkiem pieczywa, krakersów lub pokrojonych w słupki warzyw.
2 komentarze
Bób- moja miłość, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo hummus uwielbiam, ale z bobu jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuń