Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z bobu i pieczonych pomidorków

By 20:15 , , ,

Tę pyszną sałatkę przygotowałam z okazji sobotniego grilla z sąsiadami. Znakomicie sprawdziła się jako dodatek do grillowanych mięs i ryby. Sałatka ta indpirowana jest kuchnią Bliskiego Wschodu, stąd obecność sumaku, ale jeśli go nie macie, możecie go bez problemu pominąć – efekt końcowy i tak będzie pyszny. 
A inną sałatkę z bobem w roli głównej znajdziecie u Martynosi :) 

Photobucket 

SAŁATKA Z BOBU I PIECZONYCH POMIDORKÓW 
500 g bobu, 
350 g pomidorków koktajlowych, 
1 spory ząbek czosnku, 
4-5 łyżek posiekanego koperku, 
2 łyżki soku z cytryny, 
2 łyżki oliwy, 
sól morska, 
świeżo mielony pieprz, 
opcjonalnie ½-1 łyżeczki sumaku 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidorki przekroić na pół, ułożyć na blasze skórką do dołu, lekko oprószyć solą. Piec w temp. 200 stopni przez około 30 minut. 
W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 7-8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. 
W misce umieścić upieczone pomidorki, bób, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, dodając sól i pieprz do smaku. Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki oprószyć sumakiem. Sałatkę można podawać lekko ciepłą bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną w lodówce. 


(na podstawie przepisu Panny Malwinny)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. A ja się zastanawiałam co zrobić z bobu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. I do tego wykorzystany bób! Super potreningowy posiłek

    OdpowiedzUsuń