Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pęczotto z młodą kapustą i boczkiem

By 19:43 , , ,

Sezon na młodą kapustę raczej dobiega już końca, a ja ostatnio staram się nadrobić zaległe wpisy, zatem zamieszczam i ten, mimo że wykonałam go już jakiś czas temu. Nic jednak nie szkodzi, ponieważ z pewnością przyda się w przyszłym roku, bo do takiego obiadu warto wracać :) 
Pęczotto to trochę przekorna nazwa kaszy pęczak przygotowanej w podobny sposób jak risotto, czyli podsmażonej na sucho, podlanej winem, a następnie bulionem.
W wersji wegetariańskiej boczek można zastąpić pieczarkami (ok. 150 g) - wówczas podsmażamy je razem z cebulą, najlepiej na klarowanym maśle. 

Photobucket

PĘCZOTTO Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM 
(przepis na 4 porcje)
  • 220 g kaszy pęczak, 
  • ok. 450 g młodej kapusty, 
  • 80 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula, 
  • 70 ml białego wytrawnego wina, 
  • ok. 600 g bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • pół pęczka koperku, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • świeżo mielony pieprz 

Do głębokiego rondla wrzucić pokrojony w kostkę boczek, i smażyć 2-3 minuty, mieszając. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć kolejne 2 minuty na niezbyt dużym ogniu, żeby cebula zmiękła. Następnie wsypać kaszę i podsmażać ją przez następne 2 minuty. Wlać białe wino, gotować 2-3 minuty, aż odparuje. Następnie wlać bulion – tyle, aby sięgał mniej więcej 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut. W tym czasie od czasu do czasu przemieszać kaszę łyżką. 
Kapustę poszatkować w paski, wrzucić do ugotowanej kaszy, dodać sos sojowy i gotować kolejne 4-5 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec wsypać koperek i dokładnie wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Kocham pęcak a potrawa przypadła mi do gustu. Z pewnością przepis wykorzystam.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zawsze mówiło się pęcak a nie pęczak...

      Usuń
  2. Ach, aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bannerki do akcji "W wiśniowym sadzie 2016" poprawione :)

    OdpowiedzUsuń