Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwedzkie ciasto z rabarbarem (rabarberkaka)

By 00:00 , , ,

Smaczne ciasto z rabarbarem, podobne w smaku do znanego wszystkim zwykłego ciasta ucieranego, jednak w odróżnieniu od niego nie zawiera proszku do pieczenia, a co ciekawsze - masła nie miksuje się z ciastem, lecz kładzie się go na cieście w postaci wiórków. Ciasto najlepiej podawać jeszcze ciepłe, wtedy jest najsmaczniejsze. 

Photobucket 

SZWEDZKI PLACEK Z RABARBAREM 
  • 400 g rabarbaru, 
  • 2 jajka, 
  • ¼ szklanki cukru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 g zimnego masła (z lodówki), 
  • cukier do posypania (zwykły kryształ lub gruby perłowy) 
  • + ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta 

Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Od zewnątrz dodatkowo owinąć ją w folie aluminiową, żeby dodatkowo ją uszczelnić i zapobiec ewentualnemu wyciekowi masła. 
Rabarbar pokroić w małą kostkę. Jajka i cukier ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać trzepaczką lub łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej formy i posypać pokrojonym rabarbarem. Na wierzchu równomiernie ułożyć wiórki masła (do zeskrobania go najlepiej użyć łopatki do krojenia sera lub zwykłej obieraczki do warzyw), całość posypać cukrem kryształem lub cukrem perlistym. 
Ciasto piec w temp. 175 stopni C przez około 60 minut. 
Najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. 


(na podstawie przepisu z blogu Aniki

Photobucket

 Skandynawskie lato 2016

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis, jeszcze dziś upiekę ciasto. Pozdrawiam serdecznie Autorkę bloga!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to pyszne ciasto, robiłam kilka razy i znowu mam na nie chęć. A rabarbar w ogródku jeszcze mam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, uwielbiam ciasto z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! :) Z przepisu wydaje się, że nie jest tak bardzo pracochłonne, więc chyba już mam jeden plan na weekend ;) Jak myślisz, zamiast rabarbaru mogę użyć np. borówek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto na pewno uda się z borówkami, malinami, jabłkami itp. :)

      Usuń