Obsługiwane przez usługę Blogger.

Barszcz z wiśniami

By 13:25 , , ,

Kto by pomyślał, że wiśnie mogą tak doskonale odnaleźć się w barszczu? Wiśnie nadają tutaj nie tylko koloru, ale i słodyczy i kwaskowatości zarazem, sprawiając, że zupa nie tylko pięknie wygląda, ale i zachwyca głębokim, wyrazistym smakiem.
Nie jest to przepis na szybki obiad, przygotowanie takiej zupy wymaga jednak trochę czasu, lista składników też nie jest krótka, ale moim zdaniem to chyba najlepszy barszcz jaki jadłam :)






BARSZCZ Z WIŚNIAMI
(6 porcji)
  • 1 szyja z indyka (lub ok. 500 g mięsa drobiowego lub wołowego)*,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • kawałek bulwy selera (ok. 100 g),
  • 2 gałązki naci selera,
  • 1 gałązka lubczyku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 grzyby suszone,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 jagody jałowca,
  • 2 goździki,
  • 2 litry wody,
  • sól i pieprz,
  • ok. 350 g buraków,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • kawałek skórki z cytryny (ok. 5-7 cm),
  • 100-150 ml koncentratu barszczu dobrej jakości,
  • 150 g wiśni,
  • ewentualnie odrobina cukru do smaku (ja nie dawałam),
  • ok. 100 g śmietany 12%

Mięso umyć, włożyć do garnka (szyję wcześniej przekrawam na pół), dodać obraną pietruszkę, marchew i seler, gałązki naci selera i lubczyku, przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem cebulę, obrane ząbki czosnku, suszony grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i goździki. Wszystko to zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, usunąć szumowiny z powierzchni wody, następnie przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 1,5-2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i z łatwością będzie odchodziło od kości. 
Ugotowany rosół odcedzić na sicie i przelać z powrotem do garnka. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy razem z 1/2 laski cynamonu i skórką z cytryny (w całości, nie startą). Dodać sól i pieprz do smaku, gotować około pół godziny, aż buraki będą miękkie. Usunąć cynamon i skórkę z cytryny. Dodać wytrylowane wiśnie i zakwas, ewentualnie dosłodzić cukrem.
Mięso obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.
Śmietanę wymieszać w kubku razem z kilkoma łyżkami zupy, wlać do barszczu i wymieszać.
Gotowe :)






Może zainteresuje Cię również

0 komentarze