Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jagodzianki

By 00:00 , , , ,

Jagodzianki to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Niestety w dzisiejszych czasach kupno naprawdę dobrych jagodzianek niemal graniczy z cudem – większość bułek określanych tym mianem zawiera w sobie kiepskiej jakości dżem o smaku jagodowym, a nie prawdziwe jagody. Do jagodzianek robiłam do tej pory chyba ze dwa podejścia – parę ładnych lat temu, kiedy to ciasto drożdżowe było dla mnie prawdziwym wyzwaniem. Efekt był wówczas średni. Pamiętam, że raz próbowałam zrobić jagodzianki z mrożonych jagód, ale był to zły pomysł – rozmrożone owoce rozpływały się i ciasta nie dało się porządnie skleić, wskutek czego większość nadzienia wypłynęła w trakcie pieczenia. Z kolei użycie zamrożonych owoców wychłodziło ciasto i jagodzianki wyszły płaskie i niewyrośnięte. Nie ma zmiłuj, najlepsze jagodzianki wyjdą tylko na świeżych jagodach :) 

I tak oto po kilku próbach mogę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na jagodzianki. Są pyszne, delikatnie maślane i ze sporą ilością nadzienia. Jestem pewna, że posmakują każdemu :) 





 

JAGODZIANKI 
(10 sztuk) 
  • 320 g mąki + dodatkowa ilość do podsypania 
  • 15 g świeżych drożdży, 
  • 130 g mleka, 
  • 60 g stopionego masła, 
  • 1 żółtko, 
  • 40 g cukru, 
  • 1 łyżka cukru z wanilią, 
  • szczypta soli 

nadzienie: 
  • 250 g jagód, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 

lukier: 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 3 łyżki soku z cytryny 

Drożdże wkruszyć do kubka, wlać połowę lekko podgrzanego mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. 
Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać rozrobiony zaczyn, pozostały cukier, cukier z wanilią, pozostałe mleko, żółtko i sól. Stopniowo dodając stopione masło, wyrobić miękkie, gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić go na 10 kawałków. Z kawałków uformować kule i pozostawić je do lekkiego wyrośnięcia na 15 minut. 
W tym czasie jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć solidną łyżkę nadzienia, następnie bardzo dokładnie zlepić brzegi jak w pierogach i uformować podłużną bułeczkę. Uformowane jagodzianki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. 
Piec w 180 °C przez około 20 minut, aż bułeczki będą złocistobrązowe. Jagodzianki przełożyć na kratkę do studzenia ciast i pozostawić do ostudzenia. 
Sok z cytryny podgrzać w małym rondelku lub w mikrofalówce, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać trzepaczką. Powstałym lukrem posmarować jagodzianki i pozostawić do stężenia. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, wlać 65 g mleka, 10 g cukru i 10 g mąki, podgrzać 2 min/37 °C/obr. 1. Dodać pozostałe 310 g mąki, 65 g mleka, 30 g cukru, cukier z wanilią, żółtko i sól, wyrobić 3 min/Interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około godzinę (należy co jakiś czas sprawdzać, czy ciasto nie wydostaje się z naczynia, w razie potrzeby skrócić czas wyrastania). 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić go na 10 kawałków. Z kawałków uformować kule i pozostawić je do lekkiego wyrośnięcia na 15 minut. 
W tym czasie jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć solidną łyżkę nadzienia, następnie bardzo dokładnie zlepić brzegi jak w pierogach i uformować podłużną bułeczkę. Uformowane jagodzianki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. 
Piec w 180 °C przez około 20 minut, aż bułeczki będą złocistobrązowe. Jagodzianki przełożyć na kratkę do studzenia ciast i pozostawić do ostudzenia. 
Sok z cytryny podgrzać w małym rondelku lub w mikrofalówce, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać trzepaczką. Powstałym lukrem posmarować jagodzianki i pozostawić do stężenia.
 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze