Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pikantna zupa z dyni i papryki

By 12:51 , ,

Zupa, która rozgrzeje największego zmarzlucha. Imbir, chili i czarnuszka tworzą niezwykle aromatyczne połączenie smaków, wręcz stworzone na ponure jesienno-zimowe popołudnia.

Zupę można podać ze świeżym pieczywem, podpieczoną bagietką czosnkową lub paluszkami grissini.

pikantna zupa z dyni i papryki

PIKANTNA ZUPA Z DYNI I PAPRYKI
(przepis na 3 porcje)

  • 400 g miąższu dyni (bez skóry i pestek) - użyłam dyni piżmowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub więcej, wg uznania),
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane lub olej,
  • 1 płaska łyżeczka nasion czarnuszki (do posypania),
  • pestki dyni uprażone uprzednio na suchej patelni (do posypania)


Cebulę posiekać. Dynię i paprykę pokroić w grubą kostkę.
W garnku rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż cabula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną dynię oraz paprykę. Całość smażyć, mieszając, 3-4 minuty. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż dynia i papryka będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać imbir, chili w proszku, szczyptę pieprzu i jogurt, następnie zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać nieco więcej wody - ilość wody zależy m.in. od rodzaju użytej dyni (na przykład dynia zwyczajna jest bardziej wodnista niż piżmowa czy hokkaido). Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem lub chili wg własnego uznania. 
Przed podaniem każdą porcję posypać szczyptą czarnuszki i pestkami dyni. 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze