Pikantna zupa z dyni i papryki
Zupa, która rozgrzeje największego zmarzlucha. Imbir, chili i czarnuszka tworzą niezwykle aromatyczne połączenie smaków, wręcz stworzone na ponure jesienno-zimowe popołudnia.
Zupę można podać ze świeżym pieczywem, podpieczoną bagietką czosnkową lub paluszkami grissini.
pikantna zupa z dyni i papryki |
(przepis na 3 porcje)
- 400 g miąższu dyni (bez skóry i pestek) - użyłam dyni piżmowej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 500 ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub więcej, wg uznania),
- sól i pieprz,
- masło klarowane lub olej,
- 1 płaska łyżeczka nasion czarnuszki (do posypania),
- pestki dyni uprażone uprzednio na suchej patelni (do posypania)
Cebulę posiekać. Dynię i paprykę pokroić w grubą kostkę.
W garnku rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż cabula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną dynię oraz paprykę. Całość smażyć, mieszając, 3-4 minuty. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż dynia i papryka będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać imbir, chili w proszku, szczyptę pieprzu i jogurt, następnie zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać nieco więcej wody - ilość wody zależy m.in. od rodzaju użytej dyni (na przykład dynia zwyczajna jest bardziej wodnista niż piżmowa czy hokkaido). Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem lub chili wg własnego uznania.
Przed podaniem każdą porcję posypać szczyptą czarnuszki i pestkami dyni.
2 komentarze
Zdecydowanie moja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńPycha, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń