Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paszteciki z grzybami i soczewicą

By 10:55 , ,

Tegoroczny sezon na grzyby był całkiem przyzwoity. Choć mój kosz może i nie uginał się pod ciężarem darów lasu, to jednak ilość zebranych grzybów całkiem mnie usatysfakcjonowała. Przygotowałam kilka smacznych potraw z grzybami w roli głównej i zrobiłam niewielkie zapasy w postaci grzybów marynowanych i mrożonych. A ze świeżo zebranych grzybów i soczewicy zrobiłam smakowity i aromatyczny farsz do pasztecików. Wraz z kubkiem czerwonego barszczu takie świeżo upieczone, pachnące paszteciki stanowią wymarzony jesienny obiad.

paszteciki z grzybami i soczewicą

PASZTECIKI Z GRZYBAMI I SOCZEWICĄ
ciasto:

  • 30 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml lekko ciepłego mleka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 50 ml stopionego masła,
  • 1 łyżeczka soli


farsz:

  • 150 g zielonej soczewicy,
  • 150 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego),
  • 1 łyżka masła,
  • olej,
  • sól i pieprz


do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki mleka



Ciasto:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i mleko, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wówczas wsypać mąkę, dodać jajko, masło i sól. Całość wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych) na gładkie, miękkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, ciasto odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz: 
Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby oczyścić i drobno pokroić. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, tymianek oraz grzyby. Całość smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę i masło, całość doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze kila minut, mieszając. Odstawić do lekkiego ostudzenia. 

Wyrośnięte ciasto przenieść na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, tworząc prostokąt mniej więcej 60 x 30 cm, następnie podzielić go na 12 mniejszych prostokątów 10 x 15 cm. Wzdłuż jednego z krótszych boków nałożyć nadzienie i zrolować pasztecik wzdłuż dłuższego boku. 
Paszteciki układać złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w 180 stopniach 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotobrązowego koloru.


(luźna inspiracja z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy" z moimi wieloma zmianami)

paszteciki z grzybami i soczewicą

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze