Paszteciki z grzybami i soczewicą
Tegoroczny sezon na grzyby był całkiem przyzwoity. Choć mój kosz może i nie uginał się pod ciężarem darów lasu, to jednak ilość zebranych grzybów całkiem mnie usatysfakcjonowała. Przygotowałam kilka smacznych potraw z grzybami w roli głównej i zrobiłam niewielkie zapasy w postaci grzybów marynowanych i mrożonych. A ze świeżo zebranych grzybów i soczewicy zrobiłam smakowity i aromatyczny farsz do pasztecików. Wraz z kubkiem czerwonego barszczu takie świeżo upieczone, pachnące paszteciki stanowią wymarzony jesienny obiad.
paszteciki z grzybami i soczewicą |
PASZTECIKI Z GRZYBAMI I SOCZEWICĄ
ciasto:
- 30 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 150 ml lekko ciepłego mleka,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50 ml stopionego masła,
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 150 g zielonej soczewicy,
- 150 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego),
- 1 łyżka masła,
- olej,
- sól i pieprz
do posmarowania:
- 1 jajko,
- 1-2 łyżki mleka
Ciasto:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i mleko, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wówczas wsypać mąkę, dodać jajko, masło i sól. Całość wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych) na gładkie, miękkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, ciasto odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby oczyścić i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, tymianek oraz grzyby. Całość smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę i masło, całość doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze kila minut, mieszając. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto przenieść na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, tworząc prostokąt mniej więcej 60 x 30 cm, następnie podzielić go na 12 mniejszych prostokątów 10 x 15 cm. Wzdłuż jednego z krótszych boków nałożyć nadzienie i zrolować pasztecik wzdłuż dłuższego boku.
Paszteciki układać złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w 180 stopniach 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotobrązowego koloru.
(luźna inspiracja z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy" z moimi wieloma zmianami)
paszteciki z grzybami i soczewicą |
0 komentarze