Zapiekany kurczak "Bij i wiej"
To chyba jeden z najprostszych pomysłów na obiad, jakie istnieją. Serio, tego się nie da zepsuć. Argument, że nie umiecie gotować, w tym wypadku się nie sprawdzi i nie będzie żadnym usprawiedliwieniem.
Pieczony z warzywami kurczak jest smakowity i aromatyczny, a do tego właściwie robi się sam. Wystarczy pokroić składniki, doprawić je, włożyć do piekarnika i... tylko tyle roboty!
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie". Do tego dania użyłam gotowego mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości. Z powodzeniem można jednak użyć 4 całych nóg, z kośćmi i skórą - należy jedynie wydłużyć czas pieczenia o ok. 15-20 minut.
Tak zapieczonego kurczaka można podawać z zieloną sałatą i dowolnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, kasza), jednak najlepsza będzie świeży chleb lub bagietka, którą zgarniać można smakowity i aromatyczny sos powstały podczas pieczenia.
zapiekany kurczak "bij i wiej" |
ZAPIEKANY KURCZAK "BIJ I WIEJ"
- 4 duże, dojrzałe pomidory,
- 2 czerwone cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 8 udek kurczaka, bez skóry i kości,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu balsamicznego
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Pomidory pokroić w ćwiartki i ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym lub na sporej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Cebule obrać i pokroić w ósemki (łódeczki). Z obu papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić je na duże kawałki (ja pokroiłam je na 8 części). Nieobrane ząbki czosnku zmiażdżyć płaską stroną noża Cebule, papryki, czosnek oraz kurczaka przełożyć do naczynia z pomidorami. Całą zawartość naczynia oprószyć solą, pieprzem i wędzoną papryką, posypać posiekanym tymiankiem i skropić oliwą i octem balsamicznym. Całość przemieszać tak, aby składniki pokryły się przyprawami i rozłożyć je równomiernie w naczyniu tak, aby mięso nie było przykryte warzywami.
Piecz całość ok. 1 godziny, aż składniki ładnie się zarumienią, a kurczak upiecze się w środku. Mniej więcej w połowie pieczenia przemieszać delikatnie składniki i polać mięso sokami z brytfanki.
Zapiekanego z warzywami kurczaka podawać z sałatką i pieczywem. Upieczone ząbki czosnku są miękkie i słodkie, wspaniale nadają się do wyciśnięcia i rozsmarowania na chlebie :)
zapiekany kurczak z warzywami |
1 komentarze
Kurczak super! Polecam!
OdpowiedzUsuńCała rodzinka i dzieci zajadaly się.
Do tego podałam zapieczone łódki z ziemniaków i groszek ugotowany z masłem.