Dynia makaronowa z serem i szpinakiem
W tym roku dynia makaronowa nie popisała się na mojej działce. Zebrałam tylko jedną i to w rozmiarze XS. Mój M. był jednak całkiem zadowolony z tego obrotu spraw, ponieważ nie przepada on za wszelkimi warzywnymi "podróbami" prawdziwego makaronu. Ja za to swoją jedyną mikrodynię zamieniłam w pyszny obiad dla siebie samej ;)
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, więc przygotowując ją jak makaron, można nieco poszaleć i nie martwić się o kaloryczność sosu ;)
Przygotowałam więc absolutnie pyszny sos śmietanowy ze szpinakiem i parmezanem, a na wierzch dałam nieco mozzarelli. Prawdziwa rozpusta - ale jaka dobra!
Poniższy przepis dostosowany jest dla dwóch osób, z wykorzystaniem dyni standardowego rozmiaru (czyli dość dużej - takiej, w której jedna połówka stanowi jedną porcję).
dynia makaronowa zapiekana z sosem serowo-szpinakowym |
DYNIA MAKARONOWA Z SEREM I SZPINAKIEM
(przepis na 2 porcje)
- 1 dynia makaronowa,
- 150 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- 1 łyżka serka kremowego (śmietankowego) - opcjonalnie,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 100 g mozzarelli,
- sól i pieprz,
- oliwa
Dynię przekroić na pół, usunąć środek z pestkami, a pozostały miąższ oprószyć solą i posmarować oliwą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu skórą do góry i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 35-45 minut (w zależności od wielkości dyni).
W tym czasie przygotować sos: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilkanaście sekund. Dodać szpinak i smażyć, mieszając, aż szpinak zmięknie a soki odparują. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać parmezan i dodać serek śmietankowy (nie jest on konieczny ale fajnie wzbogaca smak). Całość wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja nie dosalałam, parmezan nadaje wg mnie wystarczającej słoności).
Upieczone połówki dyni odwrócić i za pomocą widelca ostrożnie "wzruszyć" miąższ, aby włókna rozdzieliły się na makaron. Każdą połówkę napełnić przygotowanym sosem i posypać startą mozzarellą. Włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze 10-15 minut, aż ser się stopi i zacznie rumienić.
dynia makaronowa zapiekana z sosem serowym i szpinakiem |
2 komentarze
Brzmi smakowicie. Tylko jedno pytanie: mozarella na wierzch czy do środka, bo w składnikach jest ale w wykonaniu już nie widzę. Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa wierzchu trzeba posypać mozzarellą :) dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Usuń