Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spätzle z mielonym mięsem i porem w sosie śmietanowym

By 19:00 ,

Potrawa z gatunku tych, które znacznie lepiej smakują niż wygląją ;) Brzydkie a dobre, cóż poradzić ;) Podsmażone na maśle kluseczki i mięso w sosie śmietanowo-porowym to kojące comfort food na chłodny i ponury dzień.

Podstawą tej potrawy są spetzle (po polsku zwane "szpeclami"), czyli przecierane kluski popularne w kuchni niemieckiej i austriackiej. Przepisy z ich udziałem pojawiały się na blogu już wcześniej:


Spätzle robi się ekspresowo, zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji takie sitko. Kluski gotują się tylko minutę, a ich całościowe przygotowanie trwa krócej niż gotowanie sklepowego makaronu ;) W przypadku braku sitka, spätzle można przygotować, wylewając ciasto na deskę do krojenia i zeskrobując nożem kluseczki wprost na gotującą się w garnku wodę.



SPATZLE Z MIELONYM MIĘSEM I POREM W SOSIE ŚMIETANOWYM
(składniki na 4 porcje)
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub wołowego),
  • 2 średniej wielkości pory,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • 100 ml wytrawnego białego wina,
  • 100 ml bulionu mięsnego,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki serka kremowego (śmietankowego),
  • świeży lub suszony tymianek,
  • szczypta chili w proszku,
  • sól i pieprz

kluseczki:
  • 360 g mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz,
  • odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • masło do podsmażenia

Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso mielone, aż zacznie się rumienić. Dodać pokrojone w talarki pory i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Mięso i pory oprószyć 1 łyżką mąki i mieszając, krótko zasmażyć. Wlać wino, bulion i śmietankę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać serek, doprawić solą, pieprzem, chili i tymiankiem.

Kluseczki: Mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli wymieszać trzepaczką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W dużym garnku zagotować wodę. Ciasto przelać na sitko do spätzli i za pomocą szpatułki przeciskać kluseczki wprost na wrzątek. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażać kluseczki przez 3-4 minuty. Doprawić je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z sosem mięsno-porowym

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze