Spätzle z mielonym mięsem i porem w sosie śmietanowym
Potrawa z gatunku tych, które znacznie lepiej smakują niż wygląją ;) Brzydkie a dobre, cóż poradzić ;) Podsmażone na maśle kluseczki i mięso w sosie śmietanowo-porowym to kojące comfort food na chłodny i ponury dzień.
Podstawą tej potrawy są spetzle (po polsku zwane "szpeclami"), czyli przecierane kluski popularne w kuchni niemieckiej i austriackiej. Przepisy z ich udziałem pojawiały się na blogu już wcześniej:
Spätzle robi się ekspresowo, zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji takie sitko. Kluski gotują się tylko minutę, a ich całościowe przygotowanie trwa krócej niż gotowanie sklepowego makaronu ;) W przypadku braku sitka, spätzle można przygotować, wylewając ciasto na deskę do krojenia i zeskrobując nożem kluseczki wprost na gotującą się w garnku wodę.
SPATZLE Z MIELONYM MIĘSEM I POREM W SOSIE ŚMIETANOWYM
(składniki na 4 porcje)
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub wołowego),
- 2 średniej wielkości pory,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 100 ml bulionu mięsnego,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki serka kremowego (śmietankowego),
- świeży lub suszony tymianek,
- szczypta chili w proszku,
- sól i pieprz
kluseczki:
- 360 g mąki,
- 300 ml mleka,
- 3 jajka,
- sól i pieprz,
- odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- masło do podsmażenia
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso mielone, aż zacznie się rumienić. Dodać pokrojone w talarki pory i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Mięso i pory oprószyć 1 łyżką mąki i mieszając, krótko zasmażyć. Wlać wino, bulion i śmietankę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać serek, doprawić solą, pieprzem, chili i tymiankiem.
Kluseczki: Mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli wymieszać trzepaczką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W dużym garnku zagotować wodę. Ciasto przelać na sitko do spätzli i za pomocą szpatułki przeciskać kluseczki wprost na wrzątek. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażać kluseczki przez 3-4 minuty. Doprawić je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z sosem mięsno-porowym
2 komentarze
smakowite!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie! Wszyscy zajadali, a gość poprosił o przepis
OdpowiedzUsuń