Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka z gęsi pieczone z sokiem jabłkowym

By 00:00 , ,

Miały być piersi z gęsi, jednak M. udało się upolować w sklepie tylko udka, musiałam więc odrobinę zmodyfikować moje obiadowe plany na Świętego Marcina. Wcale źle na tym jednak nie wyszliśmy, ponieważ udka są również bardzo smaczne, a przy tym łatwiejsze do przygotowania niż piersi - długie pieczenie służy temu mięsu, które staje się miękkie i pozostaje soczyste.

Przygotowując udka, inspirowałam się tym przepisem, nie miałam jednak korzenia chrzanu. Dodałam jednak trzy łyżeczki chrzanu ze słoika, aby wzbogacił on aromat mięsa. Sok jabłkowy nadaje mięsu delikatnie słodkawy, pyszny smak - wszak gęś z jabłkami to klasyka!

udka z gęsi pieczone z jabłkami

UDKA GĘSI PIECZONE Z SOKIEM JABŁKOWYM
(przepis na 2 porcje)
  • 2 gęsie udka,
  • 1 kwaskowate jabłko,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • sól i pieprz,
  • suszony tymianek,
  • ok. 10 cm korzeń chrzanu lub 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka

Udka umyć, osuszyć, skórę ponacinać w kilku miejscach. Całe udka natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Dodać całe, obrane ząbki czosnku i obrany, pokrojony na kilka kawałków chrzan (lub łyżeczką nałożyć tarty chrzan bezpośrednio obok udek. Wlać sok jabłkowy. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 1 godzinę, po tym czasie dodać ćwiartki jabłek (obrane, bez gniazd nasiennych) i piec pod przykryciem kolejną godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 30 minut, aby skóra się zarumieniła. 

Podawać z ziemniakami lub kopytkami oraz buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty.

gęsie udka z jabłkami

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze