Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z krewetkami i chorizo

By 21:51 , , ,

Dawno nie pojawił się tu żaden przepis z makaronem w roli głównej. Pora więc nadrobić zaległości. Dzisiejszy przepis jest całkiem nieskomplikowany do przygotowania, a przy tym dość nietypowy. Połączenie krewetek i kiełbasy chorizo może wydawać się zaskakujące, jest jednak naprawdę pyszne. Chorizo swoim aromatem wspaniale wzbogaca sos ze świeżych pomidorów i delikatnej cebuli szalotki. Według mnie warto do tego przepisu użyć pikantniejszej wersji chorizo lub doprawić danie szczyptą mielonego chili. 

makaron z krewetkami i chorizo

MAKARON Z KREWETKAMI I CHORIZO
(przepis na 2 porcje)

  • 200 g makaronu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula szalotka,
  • 70 g kiełbasy chorizo,
  • 120 g krewetek (użyłam mrożonych, już obranych),
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz


Krewetki rozmrozić, usunąć ogonki.
Na patelnię wlać oliwę, dodać drobno posiekaną szalotkę i nieco pieprzu. Smażyć na małym ogniu ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka zmięknie. 
W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i pokroić je w kostkę. Chorizo pokroić w plasterki.
Do podsmażonej szalotki dodać chorizo, zwiększyć ogień do średniego i podsmażyć, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Dodać pomidory i szczyptę soli. Smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż pomidory zmiękną. Wlać 50 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować sos jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać krewetki i posiekaną białą część cebulki dymki i gotować jeszcze 1-2 minuty. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
W tym czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i dodać na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać. Rozdzielić na talerze i posypać posiekanym szczypiorem z dymki.


(inspiracja stąd)

makaron z krewetkami i chorizo

makaron z krewetkami i chorizo

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze