Makaron z krewetkami i chorizo
Dawno nie pojawił się tu żaden przepis z makaronem w roli głównej. Pora więc nadrobić zaległości. Dzisiejszy przepis jest całkiem nieskomplikowany do przygotowania, a przy tym dość nietypowy. Połączenie krewetek i kiełbasy chorizo może wydawać się zaskakujące, jest jednak naprawdę pyszne. Chorizo swoim aromatem wspaniale wzbogaca sos ze świeżych pomidorów i delikatnej cebuli szalotki. Według mnie warto do tego przepisu użyć pikantniejszej wersji chorizo lub doprawić danie szczyptą mielonego chili.
makaron z krewetkami i chorizo |
MAKARON Z KREWETKAMI I CHORIZO
(przepis na 2 porcje)
- 200 g makaronu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula szalotka,
- 70 g kiełbasy chorizo,
- 120 g krewetek (użyłam mrożonych, już obranych),
- 3 dojrzałe pomidory,
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem,
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Krewetki rozmrozić, usunąć ogonki.
Na patelnię wlać oliwę, dodać drobno posiekaną szalotkę i nieco pieprzu. Smażyć na małym ogniu ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka zmięknie.
W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i pokroić je w kostkę. Chorizo pokroić w plasterki.
Do podsmażonej szalotki dodać chorizo, zwiększyć ogień do średniego i podsmażyć, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Dodać pomidory i szczyptę soli. Smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż pomidory zmiękną. Wlać 50 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować sos jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać krewetki i posiekaną białą część cebulki dymki i gotować jeszcze 1-2 minuty. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
W tym czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i dodać na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać. Rozdzielić na talerze i posypać posiekanym szczypiorem z dymki.
(inspiracja stąd)
makaron z krewetkami i chorizo |
makaron z krewetkami i chorizo |
1 komentarze
Fajna propozycja dla wielbicieli krewetek :)
OdpowiedzUsuń