Panzanella z kiełbaskami
Panzanella to włoska sałatka bazująca na pomidorach i czerstwym pieczywie. Występuje w wielu wariantach - kilka lat temu sama zamieściłam przepis na panzanellę z dodatkiem fasoli i awokado. Tym razem, korzystając z pomidorowego urodzaju, przygotowałam panzanellę według Jamiego Olivera. Ta wersja zawiera podsmażone kiełbaski, jest zatem sycąca i z powodzeniem może zastąpić obiad. Ja użyłam surowych białych kiełbasek, które pozostały nam po grillowaniu na działce poprzedniego dnia.
panzanella z kiełbaskami |
PANZANELLA Z KIEŁBASKAMI
- 100 g czerstwego białego pieczywa (ciabatty, bagietki itp.),
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
- 2 łyżeczki kaparów,
- 500 g pomidorów (najlepiej różnych gatunków, np. malinowe i żółte),
- 1/2 małej czerwonej cebuli,
- świeża bazylia,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina (zastąpiłam balsamicznym),
- oliwa,
- 150-180 g surowych kiełbasek,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie),
- 1 gałązka rozmarynu,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- parmezan do posypania,
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pieczywo porwać w ręcznie na kawałki wielkości kęsa i ułożyć na blasze. Piec ok. 15 minut, aż grzanki zrobią się złociste.
W tym czasie Grubo pokroić pomidory i przełożyć je do dużej miski. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Większość dodać do pomidorów, kilka krążków odłożyć do dekoracji. 5-6 liści bazylii porwać w palcach i dodać do pomidorów z cebulą. Połowę tej mieszanki przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładko, dodając 1-2 łodyżki z bazylii, czosnek, 2 łyżki oliwy i ocet winny. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku, następnie wlać go do dużej miski z zachowanymi pomidorami. Dodać kapary i oliwki przekrojone na pół, a także podpieczone grzanki. Całość dokładnie wymieszać, aby grzanki wchłonęły pomidorowy sos.
Na suchą patelnię wycisnąć kiełbaski z osłonek. Oprószyć wędzoną papryką i nasionami kopru. Smażyć, rozdrabniając mięso łopatką, aż stanie się zarumienione i chrupiące (ja nie dodawałam oliwy, wg mnie wytapiający się z kiełbasek tłuszcz w zupełności wystarczy). Pod koniec smażenia dodać igiełki rozmarynu i smażyć jeszcze ok. 1 minutę.
Sałatkę z chleba i pomidorów doprawić w razie potrzeby dodatkową solą i pieprzem, następnie rozdzielić na talerze. Wierzch posypać podsmażonymi kiełbaskami, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, kilkoma listkami bazylii, odłożonymi krążkami cebuli i świeżo startym parmezanem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(przepis z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" J. Olivera, z moimi zmianami)
0 komentarze