Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bakłażan z harissą, zapiekany z ryżem i pomidorkami koktajlowymi

By 13:36 , ,

Kolejna inspiracja od Jamiego Olivera. Dobrze upieczony bakłażan jest idealnie miękki, wręcz "maślany", a posmarowanie go harissą (arabską pastą z chili) nadaje wyrazistego, pikantnego charakteru. Do tego pożywny, brązowy ryż, słodkie pomidorki koktajlowe, a całość okraszona jest soczystym granatem i chrupiącymi pistacjami. Ta wegetariańska potrawa inspirowana kuchnią arabską jest idealna na każdą porę roku :)


bakłażan zapiekany z ryżem i pomidorkami koktajlowymi

BAKŁAŻAN Z HARISSĄ, ZAPIEKANY Z RYŻEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

(przepis na 2 porcje)

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 150 g brązowego ryżu,
  • 750 g bulionu warzywnego,
  • 1 duży bakłażan,
  • 2 łyżeczki harissy (kupionej lub domowej roboty)*,
  • 1 łyżeczka wody różanej**,
  • 8-10 czarnych oliwek bez pestek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 granatu,
  • 2 łyżki posiekanych, solonych pistacji
  • świeża kolendra do posypania


Cebulę i czosnek pokroić w plasterki. W głębokiej patelni (dostosowanej do zapiekania w piekarniku) lub w płytkim żaroodpornym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek i podsmażać na niezbyt dużym ogniu ok. 2 minuty, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodać kumin i wlać odrobinę wody. Dusić ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Wsypać ryż, wlać bulion, całość wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć naczynie i gotować na małym ogniu 10 minut.
W tym czasie przekroić bakłażana wzdłuż na pół. Miąższ obu połówek ponacinać w kratkę i oprószyć solą. Harissę wymieszać z wodą różaną i tą mieszanką posmarować przecięte strony bakłażana. Ułożyć połówki bakłażana na ryżu (skórką do dołu) i całość gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Oliwki pokroić w plasterki, a pomidorki na połówki. Oliwki i pomidorki wymieszać w misce z octem balsamicznym.
Po 15 minutach gotowania bakłażana z ryżem, zdjąć pokrywkę i posypać potrawę pomidorkami i oliwkami. Włożyć do piekarnika i piec bez przykrycia ok. 30 minut, aż ryż będzie gotowy, płyn odparuje, a bakłażan ładnie się zapiecze. Pod koniec pieczenia można dodatkowo uruchomić funkcję grilla i ustawić naczynie na wyższym poziomie piekarnika, aby bardziej zarumienić bakłażana.
Gotowe danie rozdzielić na talerze. Każdą porcję przybrać łyżką jogurtu, ziarenkami granatu, posiekanymi pistacjami i listkami kolendry. 


* W razie problemów z zakupem harissy, można użyć innej pasty chili, np. sambal oelek albo sriracha
** Wodę różaną można kupić w sklepach z kuchniami świata lub w niektórych sklepach ze zdrową żywnością


(przepis z książki J. Olivera "Superfood na co dzień" z moimi drobnymi zmianami)


bakłażan zapiekany z ryżem i pomidorkami koktajlowymi

bakłażan z harissą, brązowy ryż, pomidory koktajlowe, oliwki i pistacje

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze