Sól z czerwoną adżiką
Adżika to chyba najbardziej popularna przyprawa kuchni gruzińskiej. Występuje w wielu wariantach, od past na bazie papryczek chili i czosnku, po ostrą, aromatyczną, sypką przyprawę.
W Gruzji adżikę można kupić dosłownie wszędzie - w wielu miejscach stragany z przyprawami znajdują się niemal na każdym kroku. Przy odrobinie wysiłku adżikę można także przygotować w domu. Ja przygotowałam swoją, bazując na przepisie z książki "Kaukasis" Olii Hercules. Jest to sypka wersja adżiki, którą bazę stanowi sól i chili. Niezbędne jest także kilka innych składników, dlatego konieczne będą zakupy w dobrym sklepie zielarskim - stacjonarnym lub internetowym. Tam najłatwiej nabyć suszone płatki nagietka i mielone nasiona kozieradki błękitnej (tip: kozieradki błękitnej można szukać także pod nazwą "utsho suneli".
Jeśli lubicie kuchnię gruzińską, koniecznie powinniście przygotować tę przyprawę. Ma ona wszechstronne zastosowanie - można przyprawiać nią pieczone i grillowane mięsa, dodawać do sosów lub posypywać nią jajka. Wkrótce na blogu pojawią się dwa przepisy z wykorzystaniem adżiki.
adżika przepis |
SÓL Z CZERWONĄ ADŻIKĄ
- 50 g mielonej kozieradki błękitnej,
- 25 g mielonej kolendry,
- 15 g suszonych płatków nagietka,
- 10 ząbków czosnku,
- 25 g mielonej papryczki chili,
- 50 g soli
Wszystkie składniki rozgnieść w moździerzu lub zmiksować w blenderze.
Otrzymaną przyprawę przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 30 s/obr. 8.
Otrzymaną przyprawę przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku.
adżika przepis |
0 komentarze