Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka pomidorowa z grillowanym serem halloumi

By 10:17 , ,

Ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Jego ojczyzną jest Cypr, ale popularny jest także w Grecji, Turcji i innych krajach tego regionu. Gdybym miała porównać smak i konsystencję halloumi do jakiegoś znanego mi sera, wskazałabym na białego, parzonego oscypka – ma podobną słoność i charakterystycznie „zgrzyta” podczas jedzenia. Ser halloumi zyskał popularność z powodu swoich specyficznych właściwości – idealnie nadaje się do pieczenia i grillowania, ponieważ trzyma kształt i nie roztapia się jak większość serów.

Ta turecka sałatka pomidorowa z grillowanym halloumi to moje pierwsze spotkanie z tym serem, ale na pewno nie ostatnie. M ocenił przepis na 10/10 , a jeżeli facet ocenia tak sałatkę, to uwierzcie – coś w tym musi być ;)


 

SAŁATKA POMIDOROWA Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI
(3 porcje)
  • 250g sera halloumi, 
  • 500g pomidorów (najlepiej różnych gatunków np. koktajlowe, malinowe, pomarańczowe), 
  • 100g czarnych oliwek bez pestek, 
  • 100g suszonych pomidorów w oliwie, 
  • duża garść listków bazylii, 
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • ½ łyżeczki chili w płatkach, 
  • ½ cytryny, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz 

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, aż zrobią się złociste i aromatyczne. Odstawić na bok.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej nieregularne, by sałatka zyskała na różnorodności. Przełożyć je do miski. Dodać grubo posiekane oliwki i suszone pomidory, listki bazylii i połowę uprażonych pinii. Skropić całość sokiem z cytryny, oprószyć płatkami chili, solą i pieprzem, delikatnie przemieszać.
Patelnię grillową mocno rozgrzać na dużym ogniu. Ser halloumi pokroić na plastry i położyć na patelni. Smażyć około 30 sekund, aż na serze zrobią się grillowane wzorki, delikatnie odwrócić na pomocą łopatki i zgrillować z drugiej strony. Przełożyć ser na talerz i odstawić.
Sałatkę pomidorową rozdzielić na porcje, na wierzchu ułożyć ser. Skropić sałatkę oliwą, posypać pozostałymi orzeszkami pinii, dodatkowo można jeszcze raz oprószyć pieprzem. Podawać od razu.


(na podstawie przepisu stąd


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. pyszności , a pomidory uwielbiam w kazdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam raz podejście do grillowania halloumi, ale chyba miałam ser kiepskiej jakości, bo się rozpadł. Muszę zrobić jeszcze jedną próbę na pewno, bo Twoja sałatka wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący przepis, akurat mam w lodówce ten serek :)

    OdpowiedzUsuń