Mücver - tureckie placki z cukinii
Placki z cukinii są popularną potrawą zarówno w Grecji, w Turcji, jak i w kilku innych ościennych krajach. Kilka lat temu podawałam przepis na greckie placuszki z cukinii. Placki tureckie, zwane nie różnią się od nich jakoś szczególnie. Podstawową różnicą jest ser feta, którego dodatek spotkałam w większości przepisów. W niektórych recepturach pojawiała się też starta marchewka i taka właśnie wersja zainspirowała mnie do wczorajszego obiadu.
Jako dodatek do placków z cukinii najczęściej podaje się sos tzatziki, ale tym razem zrobiłam nieco inny, ale również pyszny dip na bazie serka wiejskiego.
Gorąco polecam Wam ten smakowity, letni obiad :)
tureckie placki z cukinii |
MUCVER
(4 porcje)
- 600g cukinii,
- 2 średnie marchewki,
- 1 cebula,
- 150g sera typu feta,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki mąki,
- 1 mały pęczek koperku,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
- 300g serka wiejskiego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz
Marchew i cebulę obrać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Dodać jajka i mąkę, wymieszać. Dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku oraz pokruszony ser feta, wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać (przy czym z solą należy uważać, ponieważ ser feta jest dość słony).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złocistego koloru. Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Serek wiejski rozdrobnić widelcem w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę jogurtu naturalnego.
Usmażone placki podawać na gorąco, wraz z sosem w osobnej miseczce.
(inspiracja)
2 komentarze
niedawno przygotowywałam bardzo podobne placki, też z fetą. Ale nie pomyślałam żeby je połączyć z tak orzeźwiającym sosem :)
OdpowiedzUsuńPyszne placki, zrobiłam i polecam!
OdpowiedzUsuń