Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z mango i groszkiem cukrowym po tajsku

By 11:05 , , , ,

Została mi garstka strączków groszku cukrowego i tym razem postanowiłam użyć go do jakiejś tajskiej potrawy. Padło na lekkie i orzeźwiające danie z piersi kurczaka i mango ;) Kurczak, słodkie mango i chrupiące strączki groszku idealnie się uzupełniają. Tego typu potrawy robi się szybko, nie trzeba więc długo stać nad kuchenką, co jest istotne w tak upalne dni jak ten :) 

Photobucket 

KURCZAK Z MANGO I GROSZKIEM CUKROWYM PO TAJSKU 
(2 porcje) 
  • 300g filetu z piersi kurczaka, 
  • garść strączków młodego groszku cukrowego, 
  • ½ dużego mango (dojrzałego, lecz niezbyt miękkiego), 
  • 4 kolby mini-kukurydzy (użyłam marynowanej), 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 2 cebulki dymki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • ½ czerwonej papryczki chili (lub mniej, wg uznania), 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 2 łyżki wina ryżowego lub sherry, 
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego, 
  • 2 łyżki oleju kokosowego, z orzechów ziemnych lub rzepakowego (do smażenia) 
  • świeżo mielony pieprz

Kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do miski. Dodać szczyptę pieprzu, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i dokładnie wymieszać. 
Czerwoną paprykę pokroić w paski, zielone cebulki na skos w talarki. Strączki groszku i kolby kukurydzy przekroić na ukos na połówki (ja zapomniałam o groszku ;). Mango obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. 
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury. Dodać kurczaka i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać paprykę, a po 2 minutach groszek. Smażyć kolejne 2 minuty, dodać kukurydzę i smażyć jeszcze minutę. Wymieszać razem sos sojowy, wino i olej sezamowy, dodać do kurczaka i wymieszać. Dodać mango i mieszać jeszcze 1 minutę, żeby się dobrze podgrzało. 
Podawać od razu.


(źródło: "Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska" z moimi małymi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze