Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paneer tikka masala

By 19:04 , ,

Paneer to charakterystyczny dla kuchni indyjskiej ser, powstały przez ogrzewanie mleka z dodatkiem soku z cytryny. Jego przygotowanie nie jest trudne (sama podawałam na niego przepis parę lat temu). Paneer ma delikatny smak i do złudzenia przypomina serek typu włoskiego (znany także pod nazwą capri, capresi itp.), który wytwarza się w identyczny sposób i który bez problemu można dostać w każdym markecie. Sama w przypływie lenistwa sprawdziłam, jak spisuje się w indyjskich potrawach i okazuje się, że bardzo dobrze ;) 

Jedną z wielu potraw z tym indyjskim serem jest paneer tikka masala. Zamarynowane w przyprawach kawałki sera podsmaża się (nabierają wtedy delikatnie gumowej, ale przyjemnej konsystencji) i miesza z aromatycznym, pikantnym sosem na bazie pomidorów. Całość smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda ;) 
Bardzo nam ta potrawa smakowała! :) 

Photobucket 

PANEER TIKKA MASALA 
(2 porcje) 
  • 250g sera paneer, 
  • ¼ łyżeczki chili w proszku, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry, 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

sos: 
  • ½ zielonej papryczki chili (lub mniej, wg uznania), 
  • 3 średnie pomidory, 
  • ¼ łyżeczki kuminu (użyłam mielonego), 
  • 1 liść laurowy, 
  • szczypta asafetydy (zastąpiłam 1 ząbkiem czosnku), 
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry, 
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku, 
  • ¼ łyżeczki kurkumy, 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • ¼ łyżeczki garam masala, 
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydziany, 
  • 1 łyżka świeżej kolendry, 
  • sól i pieprz 


Ser pokroić w grube plastry lub 2,5 centymetrową kostkę. 
W misce wymieszać chili w proszku, imbir, ¼ łyżeczki mielonej kolendry, szczyptę soli i pieprzu oraz jogurt. Dodać kawałki sera i delikatnie wymieszać, aby oblepił się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. W miarę możliwości usunąć pestki, a miąższ umieścić w blenderze. Dodać papryczkę chili (bez pestek). Całość zmiksować. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Włożyć kawałki sera tak, aby nie zachodziły na siebie. Smażyć na średnim ogniu, ostrożnie odwracając ser, aż będzie złocisty ze wszystkich stron. Wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. 
Na tę samą patelnię wsypać kumin, asafetydę (ja dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku) oraz liść laurowy. Po kilkunastu sekundach, gdy zacznie ładnie pachnieć, wlać sos pomidorowy, dodać 1 łyżeczkę mielonej kolendry, kurkumę, paprykę w proszku i cukier. Gotować około 4 minuty na średnim ogniu. 
Skrobię kukurydzianą wymieszać w 2-3 łyżkach zimnej wody i wlać do sosu, mieszając. Gdy zgęstnieje, dodać garam masalę i usmażone kawałki sera. Całość delikatnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. 

Podawać z ryżem lub dowolnym indyjskim pieczywem (np. naan, chapati lub chlebkami z mąki z ciecierzycy


(źródło: Manjula's Kitchen, z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze