Obsługiwane przez usługę Blogger.

"Szarlotka" brzoskwiniowa

By 19:00 , , ,

Sezon na brzoskwinie, morele i nektarynki w pełni... Aż grzech nie przygotować z nich jakiegoś pysznego deseru lub ciasta ;) Ja skusiłam się na proste, ale pyszne ciasto – brzoskwiniową „szarlotkę”. Szarlotkę w cudzysłowie, ponieważ jak wiadomo szarlotka to ciasto z jabłkami ;) Tutaj schemat przygotowania ciasta jest analogiczny – kruchy spód, warstwa owoców i na górze starte na tarce ciasto. Jak widzicie, nic skomplikowanego i na pewno każdy z Was sobie z takim ciastem poradzi :) 

A po inne ciasta lub desery z sezonowych owoców zajrzyjcie do Gin, Siankoo i Emilii :) 

Photobucket

BRZOSKWINIOWA „SZARLOTKA”
ciasto:
  • 550g mąki,
  • 300g zimnego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko

nadzienie:
  • 2kg brzoskwiń,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko,
  • cukier puder do posypania

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajko i dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na dwie części (jedna może być odrobinę większa od drugiej). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Większą kulę również owinąć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie brzoskwinie obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i mąkę, wszystko razem wymieszać w misce.
 Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki 25 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować je jajkiem – dzięki temu brzoskwinie nie zamoczą ciasta. Na tak „zaimpregnowany” spód wyłożyć brzoskwinie. Wierzch posypać zamrożonym ciastem startym na tarce.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż ciasto będzie miało ładny, złocisty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można także każdą porcję ozdobić bitą śmietaną.


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Z chęcią zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj.. zjadłabym kawałek, albo kilka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda z tymi złotymi brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń