Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tandir (chlebek azerbejdżański)

By 10:42 , , ,

Tandir to prosty w wykonaniu chlebek. Posypany sezamem lub makiem, raczej płaski, idealny jako dodatek do gulaszów, mięsnych lub warzywnych potrawek i innych tego typu dań. Najsmaczniejszy jest oczywiście jeszcze ciepły :) 
Oryginalnie tandir pieczony jest w piecach typu tandoor – stąd ich nazwa. Piece tandoor przypominają ogromne donice, a chlebki przykleja się do nagrzanych ścianek i piecze nad żarem znajdującym się na dole urządzenia. Takie piece popularne są na całym obszarze od Gruzji po Indie. Zwykłe domowe piekarniki – nie ukrywajmy – to tylko namiastka... ale i tak warto upiec taki chlebek, bo domowej roboty pieczywo nie ma sobie równych :) 

 

TANDIR - CHLEB AZERBEJDŻAŃSKI 
  • 2 szklanki mąki
  • + trochę do posypania blachy, 
  • ¾ szklanki ciepłej wody, 
  • 5g drożdży instant, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • roztrzepane jajko do posmarowania, 
  • sezam i/lub mak do posypania 

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto – ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odlepiać się do ścianek, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i rozwałkować (lub rozpłaszczyć rękami) na grubość 1-2 cm. Za pomocą pędzelka posmarować chlebek roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Piec w 200 stopniach przez około 25 minut. 


(na podstawie przepisu stąd

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze