Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bakłażany faszerowane mięsem

By 19:00 , , , ,

Przez długi czas nie lubiłam bakłażanów. Posiadanie bloga kulinarnego pozwoliło mi „oswoić” wiele produktów, za którymi dawniej nie przepadałam, takich jak oliwki, natka pietruszki i koperek, a także wspomniany bakłażan ;) Teraz wiem, że najbardziej lubię bakłażana długo pieczonego, który zmienia swoją strukturę z gąbczastej na miękką, wręcz maślaną. Bardzo smakowała mi baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana. Równie pyszne były bakłażany nadziewane mięsem, które przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Emilią, Mopsikiem i Martynosią. Miękki bakłażan i apetycznie przypieczone mięso stanowiły smakowity, a przy tym niezbyt kaloryczny obiad :) 

Photobucket 

BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM 
(4 porcje) 
  • 2 większe bakłażany, 
  • 400g mielonego mięsa (chudej wieprzowiny, wołowiny lub indyka), 
  • 1 cebula, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 1 średni pomidor, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do posypania, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • sól i pieprz 

Bakłażany przeciąć na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć ze środka miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm (można posłużyć się łyżeczką do robienia kulek z owoców). Wnętrze wydrążonych bakłażanów oprószyć solą i zostawić na 10-15 minut. 
Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości, a cebulę posiekać. 1/3 wydrążonego miąższu bakłażana drobno pokroić (pozostały miąższ można zblanszować, zamrozić i dodać później na przykład do leczo). 
Do miski włożyć mięso, pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić papryką w proszku (słodką i ostrą) oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 
Tak przygotowanym mięsnym farszem napełnić połówki bakłażanów i umieścić je w dużym żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody. Piec w 180 stopniach przez godzinę, aż bakłażany będą bardzo miękkie, a mięso zarumienione. 
Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Podoba mi się Twoja propozycja. Widzę, że też tak jak ja wolisz bakłażana pieczonego od smażonego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie upieczony baklazan to wlasnie ten rozplywajacy sie w ustach. Twoj wlasnie na takiego wyglada. Znakomity.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zrobiłam wersję mięsna (jagnięcina) i wyszedł rewelacyjny! Bardzo mi zasmakował i chyba będę robić częściej. Z farszem z indyka to jest dobry pomysł - taka opcja dietetyczna, ba jagnięcina jest niestety dość tłusta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam zazdroszczę Ci tak łatwego dostępu do jagnięciny ;)

      Usuń