Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tureckie bułeczki "różyczki"

By 00:00 , , , ,

Te tureckie bułeczki w kształcie różyczek wyglądają naprawdę słodko, ale w rzeczywistości słodkie wcale nie są ;) Pozory mogą mylić – wnętrze skrywa słony twaróg z dodatkiem natki pietruszki. Dzięki temu są świetną opcją zarówno śniadanie, jak i imprezową przekąskę (z pewnością zrobią wrażenie!). 
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by nadziać bułeczki słodkim serem lub dżemem – ja na pewno kiedyś pokuszę się o zrobienie takiej wersji. 
W tym miejscu muszę też zaznaczyć, że wykonanie takich bułeczek tylko z pozoru wygląda na trudne. W rzeczywistości ich składanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet średnio uzdolniona manualnie osoba ;) A nawet jeżeli ulepione bułeczki wyglądają nieco koślawo, to podczas pieczenia i tak nabierają ładnych krągłości. 

Photobucket 

BUŁECZKI "RÓŻYCZKI"
(24 sztuki, ja robiłam z połowy porcji)
  • 4 szklanki mąki, 
  • 1/2 łyżki drożdży instant, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 

nadzienie:
  • 500 g twarogu, 
  • garść pietruszki natki, 
  • sól i pieprz 

  • dodatkowo 1 żółtko roztrzepane z 3 łyżkami mleka do posmarowania 


Mleko podgrzać lekko podgrzać i wymieszać z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać i dodać sól. Wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajko i olej. Mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 45 minut).
Przygotować nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (na około pół centymetra) i wykrawać kółka o średnicy około 14-16 cm (ja przykładałam spodek od filiżanki i nożykiem wycinałam kółka). Każdy krążek naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać różyczkę z ciasta zaczynając od przeciwstawnych "płatków" – jak na zdjęciach poniżej. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około pół godziny, aż lekko podrosną.
Żółtko roztrzepać widelcem razem z mlekiem. Posmarować bułeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż bułeczki zarumienią się.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

(na podstawie przepisu z bloga Every cake you bake)

Photobucket


Turcja od kuchni Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Cudeńka! Uwielbiam wszelkiego rodzaju pieczywo, jutro wypróbuję ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jakie cudne:) Już mam ochotę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mi się podobały te bułeczki, i nadal tak jest. Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mnie ciekawiło, jak się robi takie różyczki, ale jakoś nigdy się nie złożyło, żeby poszukać. A tu proszę - to takie proste, że aż sprawdziłem, czy faktycznie wychodzi. I wychodzi. Tzn. mi od piątej próby :D Co jak na moje zdolności manualne jest wynikiem wspaniałym!
    Fajny przepis! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki, świetne na piknik albo wycieczkę, a do tego wcale nie takie trudne do zrobienia :) Polecam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń