Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotleciki z krewetek

By 11:32 , ,

Jest to trochę kaloryczna przekąska, ale podana jako dodatek do dużej porcji sałatki, może stanowić razem z nią kompletne danie obiadowe – u mnie tak właśnie było :) 
Co istotne, do zrobienia tych tureckich kotlecików nie potrzeba wcale dużej ilości krewetek, które jak wiadomo nie są tanie. Jest to potrawa bardzo wydajna, bo do zrobienia 10-12 kotlecików wystarczy tylko 100g krewetek. Jestem też pewna, że równie dobre kotleciki wyszłyby, gdyby krewetki zastąpić paluszkami krabowymi. Oczywiście smak byłby już trochę inny, ale na pewno byłoby smacznie.

Photobucket 

KOTLECIKI Z KREWETEK 
  • 100g krewetek (obranych, rozmrożonych), 
  • 1 kulka (125g) mozzarelli, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mleka, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz 

do panierowania: 
  • mąka pszenna do obtoczenia, 
  • 1 jajko, 
  • około 2/3 szklanki bułki tartej, 
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 

sałatka (propozycja): 
  • miks różnych sałat, 
  • pomidorki koktajlowe, 
  • czerwona papryka, 
  • ogórek, 
  • oliwki, 
  • oliwa, 
  • sok z cytryny 


Krewetki przelać wrzątkiem i grubo posiekać. W rondlu stopić masło, następnie dodać mąkę i zasmażać na niedużym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo wlać mleko, cały czas mieszając trzepaczką i rozbijając grudki. Gdy powstanie gęsty, gładki sos, dodać krewetki i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem (dość obficie, bo inaczej kotleciki wyjdą mdłe). Gotować około 3 minut na małym ogniu, uważając, by masa nie przypaliła się na dnie.Zdjąć z ognia, dodać startą mozzarellę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stężała. 
Masę podzielić na 10-12 części i uformować kulki, obtaczając je w mące. Następnie kulki panierować kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, spłaszczając je na kształt kotlecików. 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron na średnim ogniu na złocisty kolor. W trakcie smażenia kotleciki mogą niestety trochę pryskać, dlatego koniecznie trzeba założyć fartuch. 
Usmażone kotleciki kłaść na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać jako dodatek do sałatki przygotowanej z podanych składników lub innej ulubionej. 


(na podstawie przepisu z blogu Kuchenne Fascynacje

Photobucket

Turcja od kuchni Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Jak kreatywnie! Nie widziałam nigdy takich kotlecików :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja smakowicie, nawet nie mialam pojecia ze taka potrawa jest w kuchni tureckiej a mieszkam w krewetkowym raju :) Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń